Το «ευχαριστώ» του νέου προέδρου της Φινλανδίας σε όσους τον ψήφισαν - Αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Μαρτίου

 Ο πρώην πρωθυπουργός συντηρητικός Αλεξάντερ Στουμπ κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στη Φινλανδία απέναντι στον αντίπαλό του Πέκα Χααβίστο, σε μια ψηφοφορία που σημαδεύτηκε από τις εντάσεις με τη γειτονική Ρωσία μετά την ένταξη της βορειοευρωπαϊκής χώρας στο ΝΑΤΟ.

«Αλεξάντερ, συγχαρητήρια στον 13ο πρόεδρο της Φινλανδίας», παραδέχθηκε μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση ο Χααβίστο, πρώην υπουργός Εξωτερικών και μέλος των Πρασίνων, που όμως έθεσε υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος στις εκλογές αυτές.

«Είναι απίστευτο που μια χώρα του μεγέθους της Φινλανδίας μπορεί να διοργανώσει τόσο δίκαιες και τίμιες εκλογές σε αυτή τη συγκυρία πολιτικής ασφαλείας», δήλωσε ο Στουμπ με ικανοποίηση απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του. «Είναι μια μεγάλη νίκη για τη δημοκρατία στη Φινλανδία, είμαι ιδιαίτερα περήφανος για όλους τους Φινλανδούς που ψήφισαν».

Ο νέος προεδρος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του την 1η Μαρτίου.

Έχοντας περιορισμένες εξουσίες σε σχέση με τον πρωθυπουργό, ο αρχηγός του κράτους, που εκλέγεται για θητεία έξι ετών, ηγείται της εξωτερικής πολιτικής της χώρας σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση. Είναι επίσης ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων.

Ένας αξιοσημείωτος ρόλος που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη και της ένταξης στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας, η οποία μοιράζεται σύνορα 1.340 χλμ. με τη Ρωσία.


Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης