Αποκαλυπτική για τη χρηματική υποστήριξη που παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ είναι έκθεση του Αμερικανικού Ινστιτούτου Watson.
Σε μόλις ένα χρόνο, οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει τουλάχιστον 22,76 δισ. δολάρια για στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ και τις σχετικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή (μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου).
Σε έρευνά του με τίτλο Costs of War, ένα ερευνητικό έργο που επικεντρώνεται στις στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ, καθώς και σε άμεσους και έμμεσους θανάτους που σχετίζονται με τους πολέμους .
Το Ινστιτούτο σημειώνει πως ήταν δύσκολο για το κοινό των ΗΠΑ, τους δημοσιογράφους και τα μέλη του Κογκρέσου να κατανοήσουν με ακρίβεια την ποσότητα στρατιωτικού εξοπλισμού και οικονομικής βοήθειας που η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρείχε στον στρατό του Ισραήλ. Αναφέρει επίσης τη χαμηλή ευαισθητοποίηση του κοινού των ΗΠΑ σχετικά με το κόστος των επιχειρήσεων του ίδιου του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή, ιδιαίτερα εντός και γύρω από την Υεμένη.
100 συμφωνίες όπλων
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει εγκρίνει τουλάχιστον 17,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για την ασφάλεια από τις 7 Οκτωβρίου 2023, αλλά αυτό είναι μόνο ένα μέρος της οικονομικής υποστήριξης που παρέχεται κατά τη διάρκεια και για αυτόν τον πόλεμο. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει κάνει τουλάχιστον 100 συμφωνίες όπλων με το Ισραήλ από τον Οκτώβριο του 2023. Οι ΗΠΑ ήταν ο κύριος προμηθευτής όπλων του Ισραήλ τις τελευταίες πέντε δεκαετίες. Οι παραδόσεις όπλων από τις 7 Οκτωβρίου περιλαμβάνουν 57.000 βλήματα πυροβολικού, 36.000 φυσίγγια πυρομαχικών,20.000 τυφέκια M4A1, 13.981 αντιαρματικούς πυραύλους και βόμβες 8.700 Mk 82.500 λιβρών.
Στις 13 Αυγούστου 2024, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε πρόσθετες συμφωνίες όπλων με το Ισραήλ 20,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα πραγματοποιηθούν τα επόμενα χρόνια (αν και αυτή τη στιγμή συζητείται στο Κογκρέσο).
Το ποσό της στρατιωτικής βοήθειας που εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους – 17,9 δισεκατομμύρια δολάρια – είναι σημαντικά μεγαλύτερο από κάθε άλλο έτος από τότε που οι ΗΠΑ άρχισαν να χορηγούν στρατιωτική βοήθεια, συγκεκριμένα στο Ισραήλ το 1959.
Η βοήθεια που παρείχε η κυβέρνηση Μπάιντεν στο Ισραήλ πέρυσι ήταν η υψηλότερη στην ιστορία των σχέσεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και ήταν 25% υψηλότερη από το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό που έλαβε ο ισραηλινός στρατός στην ιστορία από τις ΗΠΑ.
Τα χρήματα για τους Χούθι
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει κλιμακώσει σημαντικά τις αμυντικές και επιθετικές του επιχειρήσεις στην περιοχή, υπερασπίζοντας κυρίως τη θαλάσσια ναυτιλία από επιθέσεις μαχητών Χούθι στην Υεμένη. Αυτό το μέρος του πολέμου, το οποίο οι Χούθι ισχυρίζονται ότι σχετίζεται με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα και δεν αναφέρεται παρά ελάχιστα στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, αλλά έχει κοστίσει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ 4,86 δισεκατομμύρια δολάρια – φέρνοντας τη συνολική ελάχιστη γνωστή δαπάνη των ΗΠΑ για έναν χρόνο πολέμου (με $17,9 που αναφέρθηκαν παραπάνω) σε 22,76 δισ.
Η σύγκρουση με τους Χούθι έχει επίσης κοστίσει επιπλέον 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια στο χαμένο θαλάσσιο εμπόριο, επειδή οι φορτωτές αναγκάστηκαν να εκτρέψουν τα πλοία ή να πληρώσουν υπέρογκα ασφαλιστικά τέλη.
Ως αποτέλεσμα, οι καταναλωτές των ΗΠΑ ενδέχεται να αντιμετωπίσουν υψηλότερες τιμές για αγαθά. Στο πλαίσιο των 22,76 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει ξοδέψει η κυβέρνηση των ΗΠΑ για έναν χρόνο πολέμου, είναι σημαντικό να εξεταστεί ποιος επωφελείται οικονομικά από τις πωλήσεις όπλων.
Η έκθεση εξετάζει τη σχέση μεταξύ των κατασκευαστών όπλων των ΗΠΑ όπως η Boeing, η RTX, η Lockheed Martin και η General Dynamics και η ισραηλινή κυβέρνηση, οι οποίοι διατηρούν μακροχρόνιες εμπορικές σχέσεις. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφερε αυτούς τους εμπορικούς δεσμούς ως έναν από τους λόγους για τους οποίους οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσουν να προμηθεύουν ξένους στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένου του ισραηλινού στρατού, με όπλα και εξοπλισμό.