Αίρεται το πρωί του Σαββάτου η απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει «γονατίσει» εδώ και επτά ημέρες την Τζίζρε, οδηγώντας την κουρδική πόλη στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης, ανακοίνωσαν οι τουρκικές αρχές την Παρασκευή ταυτόχρονα με τη λήξη της επιχείρησης κατά του PKK στην περιοχή -που έχει κοστίσει τη ζωή δεκάδων αμάχων.
Να επιτρέψει σε ανεξάρτητους παρατηρητές την πρόσβαση στην πόλη καλεί την ίδια στιγμή την Τουρκία το Συμβούλιο της Ευρώπης, κάνοντας λόγο για άκρως ανησυχητική κατάσταση με αναφορές για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις δυνάμεις ασφαλείας με τη χρήση δυσανάλογης βίας κατά πολιτών, καθώς και για διατάραξη της δημόσιας ζωής και σοβαρές ελλείψεις.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας τέθηκε σε ισχύ στην κωμόπολη των 100.000 κατοίκων στις 4 Σεπτεμβρίου εν μέσω αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ ανδρών του τουρκικού στρατού και μελών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).
Οι συμπλοκές ξεκίνησαν όταν οι τοπικές λαϊκές επιτροπές ανακήρυξαν την ανεξαρτησία τους, ανακοινώνοντας ότι δεν αναγνωρίζουν πλέον την εξουσία των τουρκικών αρχών.
Ως αποτέλεσμα η πόλη τέθηκε ουσιαστικά υπό στρατιωτική πολιορκία, με τα δίκτυα ηλεκτρικού και τηλεφωνίας να βρίσκονται εκτός λειτουργίας και τους πολίτες να μην μπορούν να αγοράσουν ψωμί, ούτε να έχουν πρόσβαση σε νερό.
Ο κυβερνήτης της επαρχίας Σιρνάκ Αλί Ιχσάν Σου ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής πως η απαγόρευση κυκλοφορίας θα αρθεί στις 7.00 το πρωί του Σαββάτου.
«Οι δυνάμεις ασφαλείας ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις επιχειρήσεις τους εναντίον της τρομοκρατικής αυτονομιστικής οργάνωσης» -όπως αποκαλεί η Άγκυρα το PKK- ανέφερε ο κυβερνήτης, εκφράζοντας στην ίδια ανακοίνωση την «ειλικρινή του ευγνωμοσύνη» για την «υπομονή» των κατοίκων της πόλης.
Η λειτουργία των δικτύων κινητικής τηλεφωνίας και Ίντερνετ αποκαταστάθηκε, κατά πληροφορίες της τουρκικής Hurriyet, κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, όμως τα δίκτυα θα μπλοκαριστούν εκ νέου το βράδυ.
Τρεις λαϊκές αγορές και ένας φούρνος -που πωλεί το μέγιστο πέντε καρβέλια ψωμί ανά οικογένεια- έλαβαν άδεια να ανοίξουν την Παρασκευή για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των πολιτών, οι οποίοι επί οκτώ ημέρες ζουν αποκλεισμένοι στα σπίτια τους.
Ενδεικτική της τραγικής κατάστασης, η είδηση που έφθασε εντός της εβδομάδας από το Τζίζρε ότι η οικογένεια της δεκάχρονης Τζεμιλέ Τσαγκίργκα, η οποία σκοτώθηκε στις συγκρούσεις μεταξύ στρατού και PKK, κράτησε την σορό της σε καταψύκτη γιατί δεν μπορούσε να την μεταφέρει στο νεκροτομείο για να ακολουθήσει η ταφή.
Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της μεταβατικής κυβέρνησης δήλωσε από την Άγκυρα στους δημοσιογράφους ότι σταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας στο Τζίζρε μπορεί να έχουν υποστεί καταστροφές μικρής κλίμακας, αλλά στην πόλη υπάρχει ηλεκτρικό και οι μετασχηματιστές λειτουργούν κανονικά.
Εν τω μεταξύ, πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν καθώς περιπολούσαν στην περιοχή όταν εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός κατά τη διέλευση του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν -επίθεση που αποδόθηκε στο PKK.
Ομάδα 300 δικηγόρων από επαρχίες ανά την Τουρκία επιχείρησαν νωρίτερα να φθάσουν πεζή στο Τζίζρε προς προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών της πόλης, όμως οι αστυνομικές δυνάμεις τους σταμάτησαν στα περίχωρα της συνοικίας Μιντιάτ στην επαρχία Μαρντίν.
Την Πέμπτη η αστυνομία είχε επίσης εμποδίσει να φθάσει στην πόλη αντιπροσωπεία του κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (DHP) υπό τον ηγέτη του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος προειδοποιεί ανοιχτά πλέον πως η Τουρκία οδεύει σε εμφύλιο πόλεμο.
Μπροστά στην εφιαλτική κατάσταση στο Τζίζρε, ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης αρμόδιος για Ανθρώπινα Δικαιώματα Νιλ Μούζνιεκς κάλεσε την Τουρκία να επιτρέψει την είσοδο ανεξάρτητων παρατηρητών στην Τζίζρε.
Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι έχει λάβει ανησυχητικές αναφορές για σοβαρή διατάραξη της δημόσιας ζωής και βασικών υπηρεσιών, όπως η υγειονομική περίθαλψη, καθώς και ότι έχει μπλοκαριστεί η είσοδος και η έξοδος από την πόλη.
Ο ίδιος αναφέρει ότι ακόμη πιο ανησυχητικές είναι οι σοβαρές καταγγελίες που έχει λάβει για δυσανάλογη χρήση βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά των πολιτών.
Εξήντα Κούρδοι νεκροί σε επιδρομές στο βόρειο Ιράκ
Η τουρκική πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή νέες επιδρομές εναντίον στρατοπέδων των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στο βόρειο Ιράκ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 60 άτομα, μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Οι βομβαρδισμοί έπληξαν τις βάσεις του Καντίλ, του Χακούρκ, του Χαβασίμ, της Μετίνα, του Μπασιάν, του Γκάρε, του Ζαπ και του Χαφτ Άνιν, στο βόρειο Ιράκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan.
Στην επιχείρηση συμμεχείχαν 21 μαχητικά F-16 και F-4 που έπληξαν συνολικά 64 στόχους.
Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν εξαπολύσει άλλη μία επιχείρηση μεγάλης κλίμακας εναντίον των ίδιων στόχων τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη, σε αντίποινα για την επίθεση που πραγματοποίησε το PKK στην Ντάγκλιτζα, στη νοτιοανατολική Τουρκία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 16 στρατιώτες.
Με βάση απολογισμό των συγκρούσεων που δημοσιεύεται σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, από τα τέλη Ιουλίου έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 100 αστυνομικοί και στρατιώτες και τουλάχιστον 1.000 μαχητές του PKK.