Σύγκρουση κυβέρνησης - πολιτών λόγω λιτότητας στην Πορτογαλία

Η σκληρή λιτότητα στην Πορτογαλία αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στο κοινοβούλιο της Πορτογαλίας. Με τον προϋπολογισμό για το 2013, που θα παρουσιάσει η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Πορτογαλίας τη σήμερα, θα ξεκαθαριστούν  τα σκληρά μέτρα λιτότητας, που έχουν οριστεί για τη Λισσαβώνα, μέσω του πακέτου διάσωσης των 78 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο προϋπολογισμός θα αντιμετωπίσει πάντως την αντίδραση των πορτογάλων, οι οποίοι σχεδιάζουν να διαδηλώσουν μπροστά από το κοινοβούλιο, απαιτώντας την παραίτηση της κυβέρνησης και το τέλος της λιτότητας, η οποία έχει προκαλέσει τη χειρότερη ύφεση για την Πορτογαλία, από τη δεκαετία του 1970.

Ο προϋπολογισμός για το 2013 προβλέπει τη ραγδαία και απότομη αύξηση των φορολογικών εσόδων, για να διασφαλιστεί η διάσωση της οικονομίας της χώρας. Όμως μέσω αυτών των φόρων είναι πιθανό οι εργαζόμενοι να στερηθούν δύο ή και τρεις μηνιαίους μισθούς.

Τα μέτρα λιτότητας στον προϋπολογισμό του 2013 ήρθαν μετά την απόσυρση από την κυβέρνηση, εξ' αιτίας των μαζικών αντιδράσεων, του μέτρου της αύξησης των εργατικών εισφορών στην κοινωνική ασφάλιση.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης