Στέισι: Οι πολιτικοί έφεραν πίσω την κρίση του ευρώ

δεσμίδες ενος δολαρίου

Η κρίση του ευρώ οφείλεται αποκλειστικά στους πολιτικούς. Η συμφωνία, εκτός από το ότι έπληξε την κυπριακή οικονομία, θα πλήξει και τα στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ, γράφει στο «Spiegel» ο Τζέφρι Στέισι, που υπηρέτησε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην πρώτη θητεία του Ομπάμα.

Σύμφωνα με τον αμερικανό αναλυτή, οι επενδυτές στοιχηματίζουν συνεχώς ποιο κράτος-μέλος θα βγει από το ευρώ και πότε θα διαλυθεί η ευρωζώνη. Και οι οικονομολόγοι συνεχίζουν να πέφτουν έξω στις προβλέψεις τους. Ο λόγος είναι απλός: η ΕΕ, τόσο στο οικονομικό όσο και σε άλλα μέτωπα, είναι στην καρδιά της ένας πολιτικός σχηματισμός...

Ο Στέισι γράφει ότι η ΕΕ έκανε τεράστια λάθη στη διάσωση της Κύπρου, όπου απέτυχε παταγωδώς. Οι επιπτώσεις θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούν για χρόνια. Και πρέπει να σημειωθεί ότι η πολιτική ήταν εκείνη που επανέφερε την κρίση, όχι η οικονομία.

Και καταλήγει ο Στέισι: προσπάθησαν να «κουρέψουν» καταθέσεις, ακόμη και τις εγγυημένες κάτω των 100.000 ευρώ. Δεν τους πήγε το μυαλό ότι οι επενδυτές θα το εκλάμβαναν σαν αυθαίρετη υφαρπαγή χρημάτων από την πλευρά της ΕΕ. Επιπλέον, επανέφεραν την κρίση του ευρώ την στιγμή που όλοι πίστευαν ότι είχε εν πολλοίς ξεπεραστεί.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης