Σομαλία: Επίθεση τζιχαντιστών της Σεμπάμπ σε ξενοδοχείο της Μογκαντίσου

Επίθεση σε πολυτελές ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, πραγματοποίησαν τζιχαντιστές της οργάνωσης Σεμπάμπ χθες, Πέμπτη, το βράδυ, σύμφωνα με μαρτυρίες και με πηγές στα σώματα ασφαλείας.

Περίπου στις 21:45 (σ.σ. τοπική ώρα· 20:45 ώρα Ελλάδας), ένοπλοι πραγματοποίησαν έφοδο στο ξενοδοχείο εν μέσω καταιγιστικών πυρών, ενώ χρησιμοποίησαν και εκρηκτικά.

Ο αριθμός των θυμάτων της επίθεσης παραμένει αδιευκρίνιστος επί του παρόντος. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι δράστες πυροβολούσαν αδιακρίτως.

Στο ξενοδοχείο SYL, τον στόχο της επίθεσης, συχνάζουν διπλωμάτες, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αλλοδαποί, ενώ όχι σπάνια διαμένουν σε αυτό ξένοι ηγέτες που επισκέπτονται τη Σομαλία. Έχει βρεθεί επανειλημμένα στο στόχαστρο της Σεμπάμπ, πιο πρόσφατα το 2019.

«Δεν ξέρω αν υπάρχουν θύματα, αλλά υπήρχε πολύς κόσμος στο εσωτερικό όταν άρχισε η επίθεση», είπε ο Χασάν Νουρ, που κατάφερε να φύγει από το ξενοδοχείο.

Η Σεμπάμπ («Νεολαία»), οργάνωση που ορκίζεται πίστη στην Αλ Κάιντα, πολεμά εδώ και πάνω από 16 χρόνια εναντίον της σομαλικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.

Η οργάνωση κατείχε μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας ως το 2011, όταν εκδιώχθηκε από στρατεύματα της Αφρικανικής Ένωσης. Όμως η Σεμπάμπ παραμένει ριζωμένη σε αχανείς αγροτικές περιοχές στο κεντρικό και στο νότιο τμήμα της χώρας των περίπου 18 εκατομμυρίων κατοίκων, από όπου εξαπολύει συχνά επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, πολιτικών και αμάχων.

Το τζιχαντιστικό κίνημα χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ από το 2008.


Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης