Σοκ στην Βρετανία: πρωτοφανής κρίση στις εταιρείες ακινήτων λόγω Brexit

Brexit: 13 ημέρες μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος η Βρετανία έρχεται αντιμέτωπη με μαζικές εκροές κεφαλαίων που πλήττουν τις εταιρείες της αγοράς ακινήτων και έχουν ήδη οδηγήσει σε αναστολή της λειτουργίας τους τρία funds του κλάδου.

Η ανησυχία για το ενδεχόμενο πολλαπλασιασμού του προβλήματος εντείνεται, καθώς οι δυσοίωνες εξελίξεις έρχονται να προστεθούν στην πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας εν μέσω ενός κλίματος στον επιχειρηματικό κόσμο που οδηγεί σε ακυρώσεις παραγγελιών.

Ήδη ανέστειλαν τη λειτουργία τους δύο βρετανικά funds που δραστηριοποιούνται στη βρετανική αγορά ακινήτων: το M&G, επενδυτικός βραχίονας της ασφαλιστικής Prudential με κεφάλαια ύψους 4,4 δισ. στερλινών, το οποίο επικαλέστηκε μαζικά αιτήματα για ρευστοποιήσεις των τοποθετήσεων των επενδυτών και απόσυρση των κεφαλαίων τους.

Είχε προηγηθεί νωρίτερα για τον ίδιο ακριβώς λόγο αναστολή λειτουργίας του Aviva Investments που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 1,8 δισ. στερλινών, ενώ μία ημέρα νωρίτερα το fund Standard Life με κεφάλαια ύψους 2,9 δισ. στερλινών αναγκάστηκε επίσης να αποτρέψει τη μαζική φυγή των επενδυτών του, αναστέλλοντας τη λειτουργία του.

Ακόμη, μετοχές εταιρειών της αγοράς ακινήτων όπως η Legal & General, η Aberdeen Asset Management και η Land Securities υποχωρούσαν χθες από 4,5% έως 6,1%. 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης