Ρωσία και Βρετανία λένε "ναι" για βοήθεια στη Γαλλία

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια χώρα η Γαλλία ζήτησε την ενεργοποίηση του άρθρου 42.7 της Συνθήκης της Λισαβόνας που προβλέπει ότι σε περίπτωση «ένοπλης επίθεσης στο έδαφος ενός κράτους-μέλους, τα άλλα οφείλουν να του παράσχουν συνδρομή με όλα τα μέσα που διαθέτουν».

«Κάθε χώρα θα μπορεί να βοηθήσει με κάποιον τρόπο, γρήγορα και σε διάφορα μέρη» ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, Ιβ Λεντριάν, που μετά την απόφαση έγραψε στο Twitter για «ιστορική και πολιτική πράξη μεγάλου μεγέθους».

Πρώτος ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, είπε... "όχι", αφούαπέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής του Βερολίνου στις αεροπορικές επιδρομές, επιμένοντας στην απόφαση για υποστήριξη των Κούρδων μαχητών που πολεμούν το ISIS. "Δεν έχι νόημα οι 16 χώρες που χτυπούν τον ISIS να γίνουν κατά μια περισσότερες" είπε.

Φυσικά δεν θέλει να γίνει και η Γερμανία στόχος τυφλών επιθέσεων. Οι τζιχαντιστές χτυπούν μόνο τις χώρες που τους βομβαρδίζουν. ΟΧΙ είπε και η Ελλάδα, αντίθετα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε ότι θέλει να επεκτείνει τα βρετανικά πλήγματα κατά του ISIS και στη Συρία (σήμερα περιορίζονται στο Ιράκ).

Η ΡΩΣΙΑ ΕΙΠΕ "ΝΑΙ"

Στο μεταξύ μετά τη χθεσινή επιβεβαίωση ότι η συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους στο Σινά προκλήθηκε από τρομοκρατική ενέργεια, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Γάλλος ομόλογός του συμφώνησαν να συντονίσουν τις επιθέσεις κατά του ISIS.

Η Ρωσία αποφάσισε ήδη να ενισχύσει τα 50 αεροσκάφη της με επιπλέον 37. Πάντως αυή τη στιγμή Γάλλοι και Ρώσοι βομβαρδίζουν ο καθένας... μόνος του χωρίς προσυνεννόηση.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης