Ρωσία: Ετοιμάζεται για συνομιλίες με τις ΗΠΑ αλλά συνεχίζει να αναπτύσσει δυνάμεις κοντά στην Ουκρανία

Η Ρωσία συνεχίζει να συγκεντρώνει δυνάμεις κοντά στην Ουκρανία, παρόλο που προετοιμάζεται για συνομιλίες ασφαλείας με τις ΗΠΑ, συνεχίζοντας την πίεση με την ανάπτυξη στρατευμάτων που θα μπορούσε να μετατραπεί σε ταχεία εισβολή ή μακροπρόθεσμη απειλή.

Επικαλούμενη τις «περαιτέρω κινήσεις στρατευμάτων στα σύνορα», η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ δήλωσε την Τετάρτη σε δημοσιογράφους ότι έχει μεγάλη ανησυχία, καλώντας παράλληλα σε διάλογο.

Η Ρωσία έχει τώρα 122.000 στρατιώτες σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από τα σύνορα, σύμφωνα με το Συμβούλιο Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας. 

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι άρματα μάχης, πυροβολικό και συστήματα αεράμυνας έχουν μεταφερθεί σε παραμεθόριες περιοχές κοντά στην Ουκρανία από τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την εταιρεία αμυντικών πληροφοριών Janes.

Αν και οι εικόνες φαίνεται να δείχνουν περιορισμένο αριθμό στρατευμάτων στο έδαφος με τον εξοπλισμό, η Ρωσία θα είναι σε θέση να τους ενισχύσει γρήγορα και κρυφά με μεγάλες αναπτύξεις χρησιμοποιώντας τρένα ή αεροσκάφη, αναφέρει.

Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους έχουν προειδοποιήσει τη Ρωσία για τεράστιες συνέπειες εάν επιτεθεί στη γειτονική Ουκρανία, καθώς προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τις προθέσεις του προέδρου της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν.

 Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι η Ευρώπη έχει ελάχιστα εργαλεία για να αποτρέψει τη Ρωσία από τη στρατιωτική αντιπαράθεση με την Ουκρανία.  

«Έχουμε πυραύλους, πλοία, κανόνια, στρατούς; Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε και αυτή τη στιγμή το ΝΑΤΟ έχει διαφορετικές στρατηγικές προτεραιότητες», είπε χαρακτηριστικά. 

Το Κρεμλίνο αρνείται ότι σχεδιάζει εισβολή. Η συγκέντρωση δυνάμεων «είναι μια κλασική επίδειξη δύναμης που είναι απαραίτητη για να αποθαρρύνεις τον αντίπαλό σου όσο το δυνατόν περισσότερο», είπε η Natalya Kharitonova, εμπειρογνώμονας διεθνούς ασφάλειας στη Ρωσική Προεδρική Ακαδημία Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης.

«Αυτό δεν υποδηλώνει μια σιδερένια αποφασιστικότητα να τη χρησιμοποιήσει», είπε χαρακτηριστικά. 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης