Ράφα: Την Παρασκευή αποφασίζει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα μέτρα που ζητεί η Ν. Αφρική

Αύριο, Παρασκευή, αναμένεται να αποφασίσει το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) της Χάγης σχετικά με το αίτημα της Νότιας Αφρικής για παύση της επίθεσης του Ισραήλ στη Ράφα της Γάζας.

Την περασμένη εβδομάδα η Νότια Αφρική ζήτησε από την ανώτατη δικαστική αρχή του ΟΗΕ να διατάξει παύση της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα, και ιδιαίτερα στη Ράφα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιβίωση των Παλαιστινίων.

Το αίτημα γι’ αυτό το μέτρο έκτακτης ανάγκης αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης υπόθεσης την οποία έχει φέρει ενώπιον του Δικαστηρίου η Νότια Αφρική, που κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία.

Το Ισραήλ απορρίπτει τις κατηγορίες της Νότιας Αφρικής ότι παραβιάζει τη Σύμβαση Γενοκτονίας του 1948.

Το δικαστήριο δεν έχει αποδεχθεί το αίτημα του Ισραήλ να απορρίψει την υπόθεση και το έχει διατάξει να αποφύγει ενέργειες γενοκτονίας σε βάρος των Παλαιστινίων, χωρίς όμως να διατάζει παύση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Η Νότια Αφρική ζήτησε επιπρόσθετα μέτρα έκτακτης ανάγκης για την προστασία της Ράφα, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν βρει καταφύγιο.

Έχει ζητήσει επίσης από το πάνελ των 15 μόνιμων δικαστών να διατάξουν το Ισραήλ να επιτρέψει την ανεμπόδιστη πρόσβαση στη Γάζα αξιωματούχων του ΟΗΕ, οργανώσεων που παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια, δημοσιογράφων και ερευνητών.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεσή του στη Γάζα μετά την επιδρομή μαχητών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 1.200 άνθρωποι και άλλοι 250 να συλληφθούν ως όμηροι, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς. Τουλάχιστον 35.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τότε στην επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, ενώ τουλάχιστον άλλοι 10.000 αγνοούνται, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Εντάλματα σύλληψης ζητεί ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Τη Δευτέρα, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC), ενός ξεχωριστού δικαστηρίου που εδρεύει επίσης στη Χάγη, ζήτησε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εις βάρος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας και τριών ηγετών της Χαμάς για φερόμενα εγκλήματα πολέμου.

Το ICC ασκεί διώξεις σε βάρος ατόμων για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία, ενώ το ICJ είναι το ανώτατο σώμα του ΟΗΕ για διαφορές μεταξύ κρατών.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης