Πως ο Άσαντ κατάφερε να γίνει αναγκαίος για την Δύση που τον πολεμά!

Απόλυτη ανατροπή στις σχέσεις Συρίας - Δύσης αφού ο Άσαντ προσφέρεται για την καταπολέμηση του «Ισλαμικού Κράτους» και εμφανίζεται ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή,

Κάποτε οι μέρες του Σύρου ηγέτη Μπασάρ αλ Άσαντ έμοιαζαν μετρημένες. Ο πρόεδρος της Τυνησίας Μπεν Αλί είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει την χώρα του, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ είχε αποχωρήσει από την εξουσία και ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι είχε δολοφονηθεί.

Το φθινόπωρο του 2011, χιλιάδες σύροι διαμαρτύρονταν κατά του καθεστώτος, όμως ο Άσαντ προειδοποιούσε για ισλαμιστές τρομοκράτες που προσπαθούν να τον ανατρέψουν. Τρία χρόνια αργότερα, με τους νεκρούς του εμφυλίου στη Συρία να ξεπερνούν τους 190.000, οι προειδοποιήσεις του Άσαντ περί ισλαμιστών μοιάζουν να γίνονται πραγματικότητα.

Η προέλαση των τζιχαντιστών της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» συνεχίζεται πλέον και στη Συρία. Αρχικά πολεμούσαν μόνο τους αντάρτες, όμως πλέον στρέφονται και κατά του στρατού της χώρας. Τώρα, Συρία και Δύση έχουν πλέον ένα κοινό εχθρό. Το γεγονός αυτό συμφέρει το καθεστώς Άσαντ.

Μήοως όμως ο ίδιος ο Άσαντ έστησε αυτή την ιστορία; Η Πέτρα Μπέκερ από το Ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής του Βερολίνου εξηγεί: «Από την αρχή ο Ασάντ υποστήριζε ότι η επανάσταση των πολιτών που ζητούν δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα ήταν απλά εξέγερση σαλαφιστών.

Άνοιξε μάλιστα τις φυλακές ασφαλείας απελευθερώνοντας πολλούς τζιχαντιστές, γνωρίζοντας ότι θα δημιουργήσουν τρομοκρατικούς πυρήνες. Έκανε ότι μπορούσε έτσι ώστε να έχει ως αντιπάλους ένοπλους ισλαμιστές, οι οποίοι με την δράση τους να στηρίζουν τα επιχειρήματά του».

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης