Πούτιν: «Απίθανο» το σενάριο πόλεμου με την Ουκρανία

Χαμηλότερους τόνους κρατά ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν για την ουκρανική κρίση πριν τη νέα συνάντηση των τεσσάρων ΥΠΕΞ στο Παρίσι, χαρακτηρίζοντας ως «απίθανο το σενάριο Αποκάλυψης» πολέμου με την Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, ο ΟΑΣΕ διαπιστώνει ότι η συμφωνία για εκεχειρία έχει μειώσει σημαντικά τις συγκρούσεις στις ανατολικές επαρχίες της χώρας -οι οποίες πάντως δεν έχουν εκλείψει και στέκονται εμπόδιο στην απόσυρση βαρέων όπλων.

Την Τρίτη, οι υπουργοί Εξωτερικών Ουκρανίας, Ρωσίας, Γερμανίας και Γαλλίας συναντώνται εκ νέου στο Παρίσι για διαβουλεύσεις, ενώ η αβεβαιότητα παραμένει γύρω από την εφαρμογή των διάφορων σταδίων που προβλέπονται στη συμφωνία του Μινσκ. 

Από την έναρξη της ισχύος της εκεχειρίας, οι συγκρούσεις στη γραμμή επαφής» των δύο πλευρών στην ανατολική Ουκρανία έχουν «μειωθεί πολύ σημαντικά», όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΟΑΣΕ Λαμπέρτο Ζανιέρ.

Οι παραβιάσεις ωστόσο συνεχίζονται: Σύμφων αμε τον ίδιο, έχουν διαπιστωθεί περιστατικά παραβίασης της εκεχειρίας σε διάφορα σημεία στα νότια των εμπόλεμων περιοχών και στο Ντελμπάτσεβε.

Μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση, ο Πούτιν απάντησε σε ερώτηση για πόλεμο με την Ουκρανία χαρακτηρίζοντάς το «σενάριο Αποκάλυψης« που «δεν είναι πιθανό και ελπίζω ότι δεν θα συμβεί ποτέ». Ούτε η Ρωσία και ούτε η Ευρώπη «ενδιαφέρονται για πόλεμο» είπε.

Με την προϋπόθεση πως οι όροι της συμφωνίας του Μινσκ θα τηρηθούν, ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε «πεπεισμένος πως η κατάσταση θα εξομαλυνθεί σταδιακά».

Μετά τη συμφωνία του Μινσκ, είπε, υπάρχουν επίσης «σημάδια» για σταδιακή αποκατάσταση των σχέσεων με τη Γαλλία και τη Γερμανία. 

Παράλληλα, ο ρώσος πρόεδρος επέκρινε ορισμένες αναφορές του ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, τόσο περί εμπλοκής ρώσων αξιωματούχων στην καταστολή των περυσινών διαδηλώσεων στο κέντρο του Κιέβου όσο και στις δηλώσεις του για επιστροφή της Κριμαίας.

Ο Πούτιν κάλεσε τον Ποροσένκο να οικοδομηθούν «πολιτισμένες σχέσεις» με τους πληθυσμούς της ανατολικής Ουκρανίας και να απέχει από «ρεβανσιστικές», όπως τις χαρακτήρισε, απόπειρες επιστροφής της Κριμαίας στην Ουκρανία.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης