Πολιτική κρίση στο Περού: Πρόταση ψηφίσματος για παύση της προέδρου

Μέλη του κοινοβουλίου του Περού κατέθεσαν την Τετάρτη πρόταση ψηφίσματος για να παυθεί η πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε, σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Η πρόταση κατά της πρώτης γυναίκας προέδρου της χώρας ύστερα από λίγο περισσότερο από ένα μήνα στην εξουσία, επικαλείται «μόνιμη ηθική ανικανότητα» της κας Μπολουάρτε.

Η προσπάθεια απομάκρυνσής της έρχεται εν μέσω βίαιων διαμαρτυριών μετά την παραπομπή και τη σύλληψη του προκατόχου της, Πέδρο Καστίγιο, τον περασμένο μήνα, κατά την οποία έχουν σκοτωθεί δεκάδες άνθρωποι.

Η πρόταση, αντίγραφο της οποίας εξετάστηκε από το Reuters, υπογράφηκε από 28 αριστερούς βουλευτές που υποστηρίζουν τον Καστίγιο. Για την κατάθεση της πρότασης απαιτούνταν τουλάχιστον 20%, ή 26 υπογραφές.

Η πρόταση πρέπει τώρα να εγκριθεί με 52 ψήφους για να μπορέσει να συζητηθεί στο Κογκρέσο, όπου πρέπει να κερδίσει τα δύο τρίτα της υποστήριξης του κοινοβουλίου.

«Ποτέ στην ιστορία του Περού δεν είχε μια κυβέρνηση σε τόσο λίγο χρόνο – έναν μήνα διακυβέρνησης – να σκοτώσει περισσότερους από σαράντα ανθρώπους σε διαδηλώσεις», ανέφερε η πρόταση, κατηγορώντας την κα Μπολουάρτε ότι επέτρεψε την κατάχρηση και τη δυσανάλογη χρήση βίας, μεταξύ άλλων κατηγοριών.

Το γραφείο της προέδρου κατηγόρησε τον Καστίγιο, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση, ότι προώθησε την πολιτική πόλωση κατά τη διάρκεια των σχεδόν 17 μηνών στην εξουσία του.

Την Τρίτη, η κα Μπολουάρτε ζήτησε «πολιτική εκεχειρία». Κατηγόρησε επίσης τους εμπόρους ναρκωτικών και άλλους για υποκίνηση της βίας στους δρόμους.

Το γραφείο του Διαμεσολαβητή του Περού δήλωσε ότι υπήρξαν περισσότεροι από 90 οδοφράγματα σε ολόκληρη τη χώρα την Τετάρτη ενώ ένα ακόμη άτομο σκοτώθηκε στην πόλη Κούσκο.

Τουλάχιστον 47 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε συγκρούσεις από την έναρξη των διαδηλώσεων τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το γραφείο, μεταξύ των οποίων ένας αστυνομικός, ενώ εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν αστυνομικούς και στρατιώτες για χρήση υπερβολικής βίας, συμπεριλαμβανομένων πραγματικών πυρομαχικών και ρίψης δακρυγόνων από ελικόπτερα.

Οι δυνάμεις ασφαλείας λένε ότι οι διαδηλωτές, κυρίως στις νότιες Άνδεις του Περού, χρησιμοποίησαν αυτοσχέδια όπλα και εκρηκτικά.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης