Πακιστάν: «Δεν θέλουμε τα χρήματα του ΔΝΤ» Δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της χώρας στους Financial Times

Ισλαμαμπάντ 
Το Πακιστάν θα προχωρήσει τελικά με το δικό του, εσωτερικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και δεν πρόκειται να ζητήσει νέο δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λόγω του ότι «οι όροι που είχε θέσει το ΔΝΤ για την λήψη και των υπολοίπων δόσεων είχαν γίνει πολύ σκληροί». 

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Αμπντούλ Χαφίζ Σαΐχ στους Financial Times, προσθέτοντας πως το Πακιστάν διαθέτει αρκετά αποθέματα σε ξένο συνάλλαγμα και δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα πληρωμών. Για τον λόγο αυτόν ακύρωσε τη λήψη της τελευταίας δόσης των 2,65 δις ευρώ.

«Η χώρα μπορεί να κινηθεί με βάση το δικό της πρόγραμμα, καθώς η οικονομία μας αναπτύσσεται με ρυθμό 3,5%, οπότε δεν χρειάζεται το δανεισμό από το ΔΝΤ», συμπλήρωσε ο κ. Σαΐχ, καταλήγοντας ωστόσο πως οι σχέσεις με το ΔΝΤ δεν διακόπτονται, αλλά, απεναντίας, «ο διάλογος θα συνεχιστεί, καθώς οι άλλοι δανειστές στους οποίους υπολογίζει το Πακιστάν, απαιτούν τις διαβεβαιώσεις του Διεθνούς Ταμείου για την ικανότητα του Ισλαμαμπάντ να διαχειριστεί τα οικονομικά του ζητήματα». Οι αξιωματούχοι του Πακιστάν δηλώνουν ότι θα τα καταφέρουν, με την υιοθέτηση μιας αποτελεσματικότερης λειτουργίας του φοροεισπραχτικού μηχανισμού, αλλά και την αναδιάρθρωση του κλάδου της ενέργειας.

Το Πακιστάν, που έλαβε το πρώτο του δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το 1958, ύστερα από 53 χρόνια δανεισμού χρωστά σήμερα στους δανειστές του 44 δισ. ευρώ, με το δημοσιονομικό χρέος της χώρας να εκτιμάται στα 41 δισ. ευρώ, την ανεργία στο 7,3% και τα 43 εκατ. από τα 185 εκατ. του πληθυσμού να ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Σημειώνεται ότι το Πακιστάν λαμβάνει ετήσια οικονομική βοήθεια και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω της γεωπολιτικής θέσης που κατέχει, γι' αυτό και πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πως η απόφαση να διακοπεί η σύμβαση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μπορούσε να εκληφθεί και ως μια προσπάθεια δήλωσης «οικονομικής αυτονομίας» απέναντι στις ΗΠΑ.

Πηγή: 
tovima.gr

Δείτε επίσης