Πέθανε στα 93 του χωρίς να μετανοιώσει ποτέ που έριξε την βόμβα στη Χιροσίμα (140.000 νεκροί)

"Δεν μετάνοιωσα ποτέ που έριξα την ατομική βόμβα". Ο πιλότος του αεροπλάνου πέθανε σε ηλικία 93 ετών. Γνώριζε από την πρώτη στιγμή την καταστροφή που θα σκορπόυσε η βόμβα και είχε εκπαιδευτεί πως θα αποφύγει τα ωστικά κύματα.

Όλα έγιναν σε 43 δευτερόλεπτα. Τόσο χρειάστηκε να πυροδοτηθεί η βόμβα που το πρωί της 6ης Αυγούστου 1945 αφάνισε την ιαπωνική πόλη των 300.000 ανθρώπων που κάποτε λεγόταν Χιροσίμα. Σε μια μόνο στιγμή φονεύθηκαν περίπου 70.000 άτομα, οι περισσότεροι άμαχοι, ενώ άλλοι τόσοι πέθαναν αργότερα ή έπαθαν σημαντικές βλάβες στην υγεία τους λόγω της ραδιενέργειας.

Ο πιλότος του Enola Gay, του αεροσκάφους Β29 της αμερικανικής Αεροπορίας Στρατού, Θίοντορ Φαν Κερκ, το μόνο που σκεφτόταν όταν κοίταξε -για μια και μόνο στιγμή- από το παράθυρο τον όλεθρο που προκάλεσε τη βόμβα την οποία μετέφερε επί 1.700 μίλια με το αεροσκάφος του από τις ΗΠΑ στην Ιαπωνία, ήταν ότι «ο πόλεμος τελείωσε».

Τρεις ημέρες αργότερα μια άλλη βόμβα, θα στρεφόταν αυτή τη φορά στο Ναγκασάκι σκοτώνοντας άλλους 80.000 ανθρώπους.

"Αν έχω μετανιώσει γι' αυτό που κάναμε εκείνη την ημέρα; Όχι κύριε, δεν έχω», δήλωνε ο Φαν Κερκ το 2010 στη βρετανική εφημερίδα Sunday Mirror. «Ποτέ δεν ζήτησα συγγνώμη γι' αυτό που κάναμε στη Χιροσίμα και ποτέ δεν θα ζητήσω».

Το βράδυ πριν την πυρηνική επίθεση ο Φαν Κερκ, ο Τίμπετς και ο Τόμας Φέρεμπι, ο άνθρωπος που έλυσε τις ασφάλειες και ελευθέρωσε την ατομική βόμβα έπαιζαν πόκερ.

«Πώς αλλιώς να περάσει η ώρα... όταν σου έχουν πει ότι πρόκειται να ρίξεις την πρώτη ατομική βόμβα», αναρωτήθηκε κάποια στιγμή ο Φαν Κερκ μιλώντας σε έναν δημοσιογράφο.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης