Οι Οίκοι αξιολόγησης καταστρέφουν εθνικές οικονομίες χωρίς... λόγο

Ο Μάνφρεντ Γκέρντερ, Γερμανός ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Ζανκτ Γκάλεν, ξεκαθαρίζει ότι οι περίφημοι "Οίκοι Αξιολόγησης", παρασύρουν ολόκληρες οικονομίες σε καταστροφή με ανυπόστατες και αντιεπιστημονικές εκτιμήσεις.

Παραθέτει μάλιστα ως παράδειγμα την περίπτωση της Ελλάδας: «Πολλοί επισημαίνουν ότι στην περίπτωση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας θα ήταν δικαιολογημένη μία υποβάθμιση κατά μία ή δύο βαθμίδες. Αντί γι αυτό, οι χώρες αυτές κατρακύλησαν οκτώ, εννέα, έντεκα βαθμίδες. Αποτέλεσμα: επιτόκια δανεισμού, στα οποία ούτε καν η Γερμανία και η Ελβετία δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν.

Είναι βέβαιο ότι αν η Γερμανία είχε να αντιμετωπίσει επιτόκια δανεισμού γύρω στο 23-25% θα πήγαινε για κούρεμα χρέους» δηλώνει ο καθηγητής Γκέρτνερ.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, "η αδικαιολόγητη και λανθασμένη υποβάθμιση μίας χώρας μπορεί να υπονομεύσει σε τέτοιο βαθμό την εμπιστοσύνη των αγορών στην αξιοπιστία της, ώστε τα επιτόκια δανεισμού να φτάσουν στα επίπεδα εκείνα που θα δικαιολογούσαν την αδικαιολόγητη υποβάθμιση ή ακόμα και να τα ξεπεράσουν. Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και μία οικονομικά εύρωστη χώρα στη χρεοκοπία".

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης