Μπλακ άουτ βύθισε τη Βενεζουέλα στο σκοτάδι

Ένα μεγάλης κλίμακας μπλακ άουτ, σε 18 από τις 23 πολιτείες, σημειώθηκε χθες στη Βενεζουέλα, βυθίζοντας τη χώρα στο σκοτάδι και παραλύοντας τις μαζικές μεταφορές. Η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο μίλησε για μία ακόμη φορά για «σαμποτάζ» σε  υδροηλεκτρικό φράγμα από το οποίο παράγεται μεγάλο μέρος ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι διακοπές ρεύματος είναι συχνό φαινόμενο στη Βενεζουέλα της κρίσης. Ωστόσο, το χθεσινό μπλακ άουτ ήταν πρωτοφανές, ακόμη και για τα δεδομένα της Βενεζουέλας, η οποία μαστίζεται από οικονομική κρίση και σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα.

Η λειτουργία του μετρό διακόπηκε και πολλοί άνθρωποι στο κέντρο του Καράκας χρειάστηκε να περπατήσουν ώρες για να φθάσουν στα σπίτια τους, καθώς τα λιγοστά λεωφορεία στους δρόμους γέμισαν ασφυκτικά. Η διακοπή του ρεύματος είχε ως αποτέλεσμα να παραλύσει το διεθνές αεροδρόμιο της χώρας.

Ο Μαδούρο κατηγόρησε τις ΗΠΑ. «Ο πόλεμος της ηλεκτροδότησης που ανακοινώθηκε και διευθύνεται από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό εναντίον του λαού μας θα αποτύχει», τόνισε.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος τον Ιανουάριο κι έχει αναγνωριστεί από περίπου 50 χώρες απέδωσε τη διακοπή στην κυβέρνηση του Μαδούρο, τον οποίο χαρακτηρίζει «άρπαγα» της εξουσίας.

«Πάνω από έξι ώρες χωρίς φως στο Καράκας, είναι ρεκόρ. Χάος, ανησυχία, αγανάκτηση. Αυτή η βλάβη μαρτυρά την αναποτελεσματικότητα του άρπαγα. Η αναγέννηση του δικτύου ηλεκτροδότησης και της χώρας περνά από το τέλος της αρπαγής», υποστήριξε ο Γκουαϊδό μέσω Twitter.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης