Μπαράκ Ομπάμα: Θα προτείνει αυστηρότερη νομοθεσία κατά των εταιρειών της Γουόλ Στριτ για να προστατευθεί η μεσαία τάξη

Την προστασία της μεσαίας τάξης που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση ζήτησε ο Μπαράκ Ομπάμα σε ομιλία του στο Κάνσας ενώ υπογράμμισε ότι θα προτείνει αυστηρότερη νομοθεσία κατά των εταιρειών της Γουόλ Στριτ οι οποίες παραβιάζουν τους νόμους για τις απάτες.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε στις ανισότητες στην αμερικανική οικονομία ενώ υποσχέθηκε να αγωνιστεί για περισσότερη ισότητα «κάτι που θα είναι μία καθοριστικής σημασίας στιγμή για την μεσαία τάξη».

Επιπλέον έκανε λόγο για το ξήλωμα του αμερικανικού ονείρου, ζητώντας να αποκατασταθεί η οικονομική ασφάλεια στους εργαζόμενους της μεσαίας τάξης, που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

«Δεν πρόκειται για άλλη μία πολιτική αντιπαράθεση, είναι το καθοριστικό ζήτημα του καιρού μας», τόνισε για να προσθέσει ότι «διακυβεύεται το αν αυτή θα είναι μία χώρα όπου οι εργαζόμενοι θα κερδίζουν αρκετά για να αναθρέψουν την οικογένεια τους, να βάλουν μερικά χρήματα στην άκρη, να αγοράσουν μία κατοικία, και εξασφαλίσουν την σύνταξή τους».

Έστρεψε μάλιστα τα πυρά του κατά των Ρεπουμπλικάνων λέγοντας ότι η φιλοσοφία τους είναι απλή: θα είμαστε καλύτερα αν ο καθένας αφεθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να παίξει με τους κανόνες τους. «Είμαι εδώ για να τους πω ότι κάνουν λάθος».

Η οικονομία θα τεθεί στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας το 2012 και καθώς από την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων δεν υπάρχει ακόμα υποψήφιος (κάτι που δεν θα ξεκαθαρίσει πριν από την ερχόμενη άνοιξη) ο Ομπάμα προετοιμάζεται από τώρα έστω και σε επίπεδο λεκτικής αντιπαράθεσης.

Αναφερόμενος τέλος στις εταιρείες που παρανομούν επισήμανε ότι «πολύ συχνά βλέπουμε εταιρείες που παραβιάζουν τους νόμους κατά της απάτης γιατί οι ποινές είναι πολύ χαμηλές και δεν υπάρχει τίμημα για τους κατ’επανάληψη παραβάτες».

«Όχι πια», τόνισε και πρόσθεσε ότι θα ζητήσει να εισαχθεί νομοθεσία που θα δώσει βάρος στις ποινές «ώστε οι εταιρείες δεν θα βλέπουν την τιμωρία για την παραβίαση του νόμου απλώς το τίμημα της επιχειρηματικής δραστηριότητας».

Πηγή: 
tovima.gr

Δείτε επίσης