Βομβιστής αυτοκτονίας έκανε την επίθεση στο λεωφορείο με τους ισραηλινούς τουρίστες

Επίθεση σε λεωφορείο με Ισραηλινούς τουρίστες

Ο βούλγαρος υπουργός Εσωτερικών, Τσβετάν Τσβετάνοφ δήλωσε σήμερα η επίθεση στο λεωφορείο με τους ισραηλινούς τουρίστες στο αεροδρόμιο του Μπουργκάς στη Μαύρη Θάλασσα, κατά την οποία σκοτώθηκαν οχτώ άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες, πραγματοποιήθηκε από βομβιστή αυτοκτονίας.

«Την έκρηξη προκάλεσε ένας άνδρας, ο οποίος σκοτώθηκε και τα ακριβή στοιχεία του οποίου δεν είναι ακόμα γνωστά. Το ταξιδιωτικό του έγγραφο είναι μια πλαστή άδεια οδήγησης που έχει εκδοθεί από το Μίσιγκαν των ΗΠΑ», τόνισε ο βούλγαρος υπουργός στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Μπουργκάς.

Ο Τσβετάνοφ πρόσθεσε ότι οι ειδικές δυνάμεις κατόρθωσαν να πάρουν δείγμα DNA από τα δάχτυλα του βομβιστή και γίνεται η εξέταση για να εξακριβωθεί η ταυτότητα του δράστη.

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας μέχρι στιγμής δεν έχουν ενδείξεις για τρομοκρατική επίθεση στην βαλκανική χώρα.

Βίντεο από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης δείχνει τον βομβιστή να μην διαφέρει από τους ισραηλινούς τουρίστες. «Εμοιαζε σαν όλους τους άλλους - ένας κανονικός άνθρωπος που φορούσε βερμούδα και είχε σακίδιο στην πλάτη», τόνισε ο υπουργός.

Ιρανικό δάκτυλο βλέπει ο Νετανιάχου
Ο Ισραλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου, απέδωσε σε δάκτυλο του Ιράν την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση, εκτοξεύοντας απειλές για σθεναρή απάντηση.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες της βουλγαρικής τηλεόρασης ανέφεραν ότι της επίθεσης, την οποία καταδίκασαν οι ΗΠΑ, προηγήθηκε προειδοποιητικό τηλεφώνημα στο ταξιδιωτικό πρακτορείο που διοργάνωσε την εκδρομή από άγνωστο άνδρα που είπε ότι «οι Ισραηλινοί θα γίνουν δεκτοί με δύο βόμβες».

«Ολα τα σημάδια δείχνουν το Ιράν. Μόνο τους τελευταίους μήνες είδαμε ιρανικές απόπειρες εναντίον Ισραηλινών στην Ταϊλάνδη, την Ινδία, τη Γεωργία, την Κένυα, την Κύπρο και αλλού», δήλωσε ο Νετανιάχου και πρόσθεσε:

«Ακριβώς 18 χρόνια μετά την έκρηξη στο κέντρο της εβραϊκής κοινότητας στην Αργεντινή, η δολοφονική ιρανική τρομοκρατία εξακολουθεί να χτυπάει αθώους ανθρώπους και να εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο», πρόσθεσε. Το 2006 οι εισαγγελείς του Μπουένος Αϊρες κατηγόρησαν το Ιράν και την οργάνωση Χεζμπολάχ για την επίθεση που είχε οδηγήσει σε 85 θανάτους. «Το Ισραήλ θα αντιδράσει ισχυρά ενάντια στην ιρανική τρομοκρατία», τόνισε ο Νετανιάχου.

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 5.30 το απόγευμα, όταν Ισραηλινοί τουρίστες είχαν μόλις επιβιβασθεί μετά την πτήση τους από το Τέλ Αβίβ στο λεωφορείο στο αεροδρόμιο «Σαράφοβο», το οποίο θα τους μετέφερε σε κοντινό θέρετρο του Μπουργκάς, δημοφιλούς τουριστικού προορισμού τουριστών από τη Μέση Ανατολή για θερινές διακοπές και τα τοπικά καζίνο.

Την εκδρομή είχε διοργανώσει βουλγαρική θυγατρική εταιρεία ταξιδιωτικού πρακτορείου της Κύπρου. Από την έκρηξη, η οποία σύμφωνα με τον Βούλγαρο ΥΠΕΞ Νικολάι Μλαντένοφ οφείλεται σε βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο πούλμαν, σκοτώθηκαν 7 από τους 40 επιβαίνοντες, ενώ προκλήθηκαν ζημιές και σε παρακείμενα οχήματα. Οι βουλγαρικές αρχές έκαναν λόγο για «προμελετημένη επίθεση».

Την περασμένη εβδομάδα οι κυπριακές αρχές απέτρεψαν τρομοκρατική επίθεση εναντίον Ισραηλινών τουριστών, συλλαμβάνοντας έναν Λιβανέζο ύποπτο στη Λευκωσία με δεσμούς με την τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ.

Μαρτυρίες-σοκ από επιζώντες
Σκηνές φρίκης περιέγραψαν οι αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης. «Καθίσαμε μέσα και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ακούσαμε ένα δυνατό ''μπαμ'' και τρέξαμε.

Καταφέραμε να δραπετεύσουμε από μία τρύπα στο λεωφορείο. Είδαμε πτώματα και πολλούς τραυματίες», δήλωσε η Αβίβα Μάλκα. «Ακολουθούσαμε από πίσω, με άλλο λεωφορείο, όταν είδαμε την έκρηξη και ακούσαμε τον εκκωφαντικό θόρυβο. Κατεβήκαμε αμέσως και είδαμε το λεωφορείο να τυλίγεται στις φλόγες. Υστερα είδαμε και αίμα, πολύ αίμα», περιέγραψε Ισραηλινός τουρίστας.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Εθνος

Δείτε επίσης