Μιανμάρ: Ιστορική ημέρα με απόλυτη πλειοψηφία για το κόμμα της Αούνγκ Σούου Κίι

Οι εκλογές στη Μιανμάρ έδωσαν στο κόμμα της αντιπολίτευσης της Αούνγκ Σούου Κίι την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα. 

Το κόμμα θα ελέγχει απολύτως το Σώμα -ακόμη κι αν η χούντα κρατά το ένα τέταρτο των εδρών- και θα μπορεί να εκλέξει τον επόμενο πρόεδρο της χώρας.

Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα της καταμέτρησης των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές, το μέχρι πρότινος αντιπολιτευόμενο NLD (Εθνική Ενωση για τη Δημοκρατία) εξασφαλίζει 348 έδρες από τις συνολικά 664 έδρες της Άνω και της Κάτω Βουλής. Στην Κάτω Βουλή των 440 εδρών, το κόμμα έχει την απόλυτη πλειοψηφία.

Ο Θιν Σέιν, του οποίου η ημι-στρατιωτική κυβέρνηση βρίσκεται στην ηγεσία από το 2011 οπότε ο στρατός άρχισε να υποχωρεί από το προσκήνιο έπειτα από δεκατίες δικτατορίας, ανέφερε πως θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα και θα συνεργαστεί με το NLD στην κατεύθυνση της συμφιλίωσης.

Βάσει του Συντάγματος που έχει γράψει η χούντα, ο στρατός διατηρεί ακόμη έλεγχο στην πολιτική ζωή της χώρας: Πέραν του ελέγχου, ανεξαρτήτως εκλογών, 110 εδρών στην Κάτω Βουλή, οι ένοπλες δυνάμεις ελέγχουν σε κάθε κυβέρνηση τα υπουργεία Εσωτερικών, Άμυνας και Συνοριοφυλακής.

Ο πρόεδρος της χώρας ασκεί την εκτελεστική εξουσία και πλέον θα καθοριστεί από το NLD. Καθώς η Αούνγκ Σούου Κίι δεν μπορεί να αναλάβει το αξίωμα λόγω συνταγματικού κωλύματος, το ενδιαφέρον στρέφεται σε ποιον θα επιλέξει το NLD για τη θέση. 

Η εμβληματική αρχηγός της αντιπολίτευσης είχε διαμηνύσει πριν τις εκλογές πως η ίδια θα βρίσκεται «πάνω από τον πρόεδρο», ο οποίος και σε κάθε περίπτωση θα ασκεί την πολιτική του NLD.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης