Με πρόταση για ανακατανομή 120.000 προσφύγων επανέρχεται ο Γιούνκερ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να ξαναβάλει στο τραπέζι την πρόταση για μηχανισμό ανακατανομής προσφύγων σε όλους τους «28» με πρόβλεψη για ανακατανομή 120.000, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται ευρωπαϊκά ΜΜΕ. 

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις στην ομιλία του στην Ευρωβουλή, την ώρα που στην ΕΕ αρχίζουν να σχηματίζονται δύο «μέτωπα» για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, με ανατολικές χώρες να δυσφορούν σε προβλέψεις για ποσοστώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται μεταξύ άλλων το Spiegel την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Κομισιόν θα προτείνει την ανακατανομή επιπλέον 120.000 προσφύγων από χώρες «πρώτης γραμμής» στα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ. Θα πρόκειται για αριθμό επιπλέον των 40.000 που είχε ήδη αποφασιστεί προ μηνών και αφορούσε πρόσφυγες που έχουν φτάσει σε Ελλάδα και Ιταλία.

Μαζί με την ανακατανομή, η Κομισιόν θα επιδιώξει επίσης την σύσταση ενός μηχανισμού έκτακτης ανάγκης για τη μελλοντική ανακατανομή προσφύγων. 

Το πλαίσιο στο οποίο αυτή θα γίνεται είναι παρόμοιο με εκείνο που είχε επιδιώξει η Κομισιόν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού -ο αριθμός θα καθορίζεται ανάλογα με την οικονοιμκή δύναμη, τον πληθυσμό και τον αριθμό των ήδη αφιχθέντων προσφύγων στο εκάστοτε κράτος μέλος. 

Ένα από τα ακανθώδη ζητήματα είναι πότε θα ενεργοποιείται αυτός ο μηχανισμός: Η Επιτροπή θέλει κατά το δυνατόν να αποφευχθούν παράθυρα που θα δίνουν τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να μπλοκάρουν τη διαδικασία. 

Ειδικά οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης είχαν εμφανιστεί αρνητικές σε μηχανισμούς ποσόστωσης και, για να μετριάσει τις αντιδράσεις τους, η Επιτροπή προτίθεται να προσφέρει ως «ανταλλάγματα» μέτρα που θα μειώνουν τον αριθμό όσων δικαιούνται άσυλο. 

Σε αυτά θα είναι η αυτόματη κατάταξη κάθε χώρας που έχει ήδη καθεστώς χώρας υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ ως «χώρας ασφαλούς προέλευσης». Στην πράξη, αυτό θα κάνει γρηγορότερη την απόρριψη αιτημάτων για άσυλο από χώρες όπως η Αλβανία ή η Σερβία, κάτι που έχει απασχολήσει κυρίως τις χώρες της ανατολικής ΕΕ.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης