Με αντιρατσιστικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, χιλιάδες Βρετανοί βγήκαν στους δρόμους σε απάντηση των ακροδεξιών διαδηλώσεων τις τελευταίες ημέρες, με επίκεντρο τοπικά κέντρα μετανάστευσης.
Ομάδες περιφρούρησης συγκεντρώθηκαν σε περισσότερες από 12 πόλεις χθες, όπως το βόρειο Λονδίνο, το Μπρίστολ και το Νιούκαστλ, προκειμένου να αποτρέψουν νέες επιθέσεις κατά των κέντρων μετανάστευσης, όταν ομάδες στα κοινωνικά δίκτυα είχαν απευθύνει κάλεσμα σε διαμαρτυρία με στόχους τα κέντρα επεξεργασίας βίζας, καθώς και τα γραφεία δικηγόρων που ασχολούνται με την μετανάστευση και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε περισσότερες από 100 τοποθεσίες, στην Μεγάλη Βρετανία.
«Είμαστε πολλοί, πολλοί περισσότεροι από εσάς» ήταν το κεντρικό σύνθημα των αντι-διαδηλώσεων, σε μια προσπάθεια να φρενάρουν τους ακροδεξιούς διαδηλωτές, πολλοί εκ των οποίων συνελήφθησαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μετά από βίαιες ταραχές. Μετά τις συμπλοκές των προηγούμενων ημερών, χιλιάδες αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί σε πιθανά σημεία – στόχους, ενώ η παρουσία των δυνάμεων καταστολής είναι κάτι περισσότερο από εμφανής.
Το κύμα βίας σε όλη τη Βρετανία πυροδότησαν «πληροφορίες» που κυκλοφόρησαν αναφορικά με την ταυτότητα του δράστη στην επίθεση σε σεμινάριο χορού αφιερωμένο στην Τέιλορ Σουίφτ στο Σάουθπορτ, με θύματα τρία ανήλικα κοριτσάκια στις 29 Ιουλίου, καθώς διαδόθηκε ότι ο ύποπτος ήταν ένας μουσουλμάνος αιτών άσυλο.
Ακολούθησαν πρωτοφανείς εικόνες, τζαμιά και ξενοδοχεία που στεγάζουν αιτούντες άσυλο βρέθηκαν στο στόχαστρο, ενώ δεκάδες εμπορικά καταστήματα λεηλατήθηκαν. Για το λόγο αυτό, εκατοντάδες καταστήματα σε κεντρικούς δρόμους σε όλη την Αγγλία έκλεισαν με μέτρα προστασίας χθες, ενώ δικηγόροι που είχαν επισημανθεί ως δυνητικοί στόχοι στα κοινωνικά δίκτυα, ενημερώθηκαν από την αστυνομία να εργαστούν από το σπίτι.
«Πόλεμος» Μασκ – Στάρμερ
Την ίδια ώρα, διαδικτυακός πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla, Έλον Μάσκ για τις ταραχές της τελευταίας εβδομάδας.
Κατά το Euronews, «η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης του Μασκ έπαιξε κεντρικό ρόλο στο έπος μέχρι τώρα: χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως εργαλείο για να πυροδοτήσει φρενίτιδα και παραπληροφόρηση σχετικά με την επίθεση στο Σάουθπορτ και έκτοτε έχει γίνει κανάλι για τον δισεκατομμυριούχο τεχνολογίας να επικρίνει τον πρωθυπουργό και να δίνει μια ακόμη μεγαλύτερη πλατφόρμα στη ρητορική που οδήγησε στη βία που ακολούθησε».
Παρότι οι Αρχές κατονόμασαν ως δράστη του φονικού των τριών μικρών κοριτσιών τον γεννημένο στην Ουαλία Axel Muganwa Rudakubana, Βρετανό πολίτη του οποίου οι γονείς κατάγονταν από τη Ρουάντα, εντούτοις ο ισχυρισμός ότι επρόκειτο για μουσουλμάνο μετανάστη είχε κυριαρχήσει στο διαδίκτυο.
Από πλευράς του, ο πρωθυπουργός σημείωσε τον επικίνδυνο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην εξάλειψη της δημόσιας αναταραχής, αφήνοντας ανώνυμες αιχμές για τον CEO της Tesla, ενώ και το Χ βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής των χρηστών του, με τον Έλον Μασκ να ανταπαντά πως «ο εμφύλιος πόλεμος είναι αναπόφευκτος», παρομοιάζοντας την Μεγάλη Βρετανία με τη Σοβιετική Ένωση.
Ο εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού δήλωσε στην συνέχεια ότι δεν υπάρχει «καμία δικαιολογία» για τα σχόλια του Έλον Μασκ και ότι οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να σταματήσουν τη διάδοση μηνυμάτων μίσους.
Ταυτόχρονα, τους ισχυρισμούς του Μασκ για διαφορετικές προσεγγίσεις στην αστυνόμευση υιοθέτησαν οι Ρόμπινσον και Φάρατζ, εντείνοντας την κριτική τους προς τη βρετανική κυβέρνηση.
«(Ο ισχυρισμός) όχι μόνο υπονομεύει την εμπιστοσύνη στην αστυνομία, αλλά θέτει τους αστυνομικούς στην πρώτη γραμμή - που εργάζονται πολλές ώρες, κάνουν πολύ κοπιαστική δουλειά - σε υψηλότερο κίνδυνο", δήλωσε ο Τομ Γουίνσορ, πρώην επιθεωρητής της αστυνομίας στο POLITICO κι ενώ «ο Φάρατζ θα επιδίωκε να αξιοποιήσει το κύμα αντιμεταναστευτικού αισθήματος, αλλά το κόμμα του δεν έχει την υποδομή σε τοπικό επίπεδο για τη στήριξη της υποστήριξης με την αναζήτηση ή την εγγραφή μελών σε περιοχές που έχουν πληγεί από ταραχές» υποστήριξε βουλευτής των Εργατικών, διατηρώντας την ανωνυμία του.