Μετά το "φτιάξ'το μόνος σου" έρχεται και το "στρίψ'το μόνος σου"

Πωλούν «χύμα» καπνό για όσους δεν θέλουν να αγοράζουν (πανάκριβα) πακέτα τσιγάρων. Στη φωτό ένα από τα ειδικά μηχανήματα στριψίματος καπνού που έκαναν την εμφάνιση τους στη Νέα Υόρκη.

Νέα Υόρκη 

Με τους καπνιστές στη Νέα Υόρκη να τελούν υπό… διωγμόν και μόλις το 14% του πληθυσμού του Μεγάλου Μήλου να δηλώνει πλέον «ενεργός καπνιστής», δύο νέα καταστήματα φαίνεται πως βρήκαν μια πρακτική και αρκούντως προσοδοφόρα λύση: πωλούν «χύμα» καπνό για όσους δεν θέλουν να αγοράσουν πακέτο, ειδικά μετά την επιβολή νέων αυξήσεων στην τιμή. 

Ετσι οι εναπομείναντες καπνιστές της πόλης θα μπορούν πλέον να επισκέπτονται τα δύο αυτά μαγαζιά, στο Μανχάταν και στο Στέιτεν Αϊλαντ, να αγοράζουν χύμα τον καπνό τους και μάλιστα να στρίβουν οι ίδιοι μέσα στο κατάστημα τα τσιγάρα τους, χρησιμοποιώντας ειδικά μηχανήματα. 

Πολλοί είδαν θετικά την πρωτοβουλία αυτή, αρνούμενοι πεισματικά να πληρώσουν τα 8 (!) ευρώ μίνιμουμ (με ανώτερη τιμή τα 11 ευρώ) που τους ζητούν πλέον οι καπνοβιομηχανίες για την αγορά ενός πακέτου 20 τσιγάρων.

Οι τιμές στον «χύμα» καπνό είναι σαφώς χαμηλότερες, με την ποσότητα που αναλογεί σε ένα πακέτο να κοστίζει περί τα 3 ευρώ.

«Ο καπνός που πωλούν τα δύο αυτά μαγαζιά μοιάζει πολύ με την ποιότητα του καπνού που κάπνιζα τη δεκαετία του ΄70, όταν ήμουν πολύ νεώτερη», λέει η 51χρονη πελάτισσα Κλαρίς Πετίγιο.

«Ο χύμα καπνός που πουλάμε δεν περιέχει τα 70 χημικά συστατικά που περιέχονται στον καπνό των συμβατικών τσιγάρων που πωλούνται στο εμπόριο», τονίζει με τη σειρά του ο ιδιοκτήτης ενός εκ των δυο καταστημάτων, Πατ Ντόνελι.

Τον περασμένο Αύγουστο πέντε καπνοβιομηχανίες υπέβαλαν μήνυση κατά του αμερικανικού κράτους με αφορμή τον νέο νόμο που, από τον Σεπτέμβριο του 2012, τις αναγκάζει να τοποθετούν στα πακέτα τους εικόνες με ασθενείς ή συμπτώματα και νόσους που έχουν ως αιτία το κάπνισμα. 

Οι εταιρείες RJ Reynolds, Lorillard, Commonwealth Brands, Liggett Group και Santa Fe Natural με μια 41σέλιδη αναφορά τους μήνυσαν την αρμόδια Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, με το αιτιολογικό ότι τα νέα αντικαπνιστικά μέτρα πλήττουν το συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμά τους στην ελευθερία του λόγου, ενώ υποστηρίζουν ότι οι νέες προειδοποιήσεις «αποθαρρύνουν, καταθλίβουν και φοβίζουν τους καταναλωτές».

Μόνο στις ΗΠΑ αναμένεται ότι το 2011 θα διαγνωστεί καρκίνος των πνευμόνων σε περισσότερους από 220.000 ανθρώπους, ενώ η χρήση καπνού θεωρείται υπεύθυνη για περίπου 443.000 θανάτους Αμερικανών ετησίως.

 

Πηγή: 
tovima.gr

Δείτε επίσης