Το φαινόμενο ξεκίνησε ήδη στη Γαλλία όπου χάκερς κατέλαβαν τις ιστοσελίδες των Σαρκοζί, Φιγιόν και Χολάντ.
Αν πληκρολογήσεται τη διεύθυνση του site του πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν βρίσκεστε προ εκπλήξεως όταν καταλήγει στην σελίδα του υποψηφίου των σοσιαλιστών για την προεδρία, Φρανσουά Χολάντ.
Αλλά και η σελίδα του Χολάντ δεν μένει αλώβητη: ένα κλικ σε αυτήν οδηγεί στο Lolitique, ένα blog πολιτικής σάτιρας. Ακόμη και ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος θα επιδιώξει επανεκλογή τον επόμενο Μάιο, δεν έχει γλιτώσει της προσοχής των «κυβερνοκαταληψιών» : το Nicolassarkozy2012.fr φιλοξενεί μία ιστοσελίδα για τατουάζ, και το sarkozy-2012.info.fr οδηγεί σε ένα blog εναντίον του Γάλλου προέδρου, στο οποίο υπάρχουν δημοσιεύσεις από επισκέπτες με ονόματα τύπου «Sarkozy Degage» (Σαρκοζί σήκω και φύγε).
Σε άλλη περίπτωση, το domainame karachigate.gr, το οποίο αφορά ένα σκάνδαλο πώλησης εξοπλισμών, οδηγεί απευθείας στην ιστοσελίδα του μεγάρου των Ηλυσίων. Επίσης, ο κεντρώος υποψήφιος Ερβέ Μορέν έχει αποτελέσει θύμα «διπλού» χτυπήματος, με τα morin2012.com και morin2012fr να οδηγούν σε ένα blog ονόματι pense b�tes («σκεφτείτε χαζά»).
Αρκετοί πολιτικοί έχουν καταφύγει στα δικαστήρια για τέτοιου είδους υποθέσεις, ένας εκ των οποίων ήταν και ο Μπερτράν Ντελανοέ, δήμαρχος του Παρισιού. Γενικότερα, οι αποφάσεις είναι υπέρ τους. Επίσης, σύμφωνα με ένα νόμο ο οποίος παρουσιάστηκε το Μάρτιο, η καταχώρηση domainames μπορεί να μη γίνει δεκτή εάν υπάρχουν υποψίες για «επίθεση κατά προσωπικότητας ή δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας», εάν υπάρχουν υποψίες ότι δεν γίνεται για «νόμιμο συμφέρον και με καλή πίστη».
Ο «σφετερισμός» της ταυτότητας κάποιου με στόχο την «επίθεση κατά της υπόληψής» του τιμωρείται με ένα χρόνο φυλάκιση και μέγιστο πρόστιμο 15.000 ευρώ. Οι Γάλλοι πολιτικοί θεωρούν εδώ και καιρό το Ίντερνετ ως ένα «άγριο θηρίο» το οποίο πρέπει να δαμαστεί. Καχύποπτοι απέναντι στη δυνατότητά του να εκθέτει, επιδιώκουν τη θέσπιση ρυθμιστικών κανόνων με στόχο τον «εκπολιτισμό» του.
ΤΟ 2009 ο Ζαν Φρανσουά Κοπέ, επικεφαλής του κόμματος UMP του Νικολά Σαρκοζί, χαρακτήρισε το Ίντερνετ ως «κίνδυνο για τη δημοκρατία», ενώ ο Αζούζ Μπεγκάγκ, κοινωνιολόγος και πρώην υπουργός (επί προεδρίας Ζακ Σιράκ) έχει δηλώσει πως το Ίντερνετ είναι «πολιτική εκδίκηση».