Μεξικό: Καθαιρέθηκε ο αρχηγός της ομοσπονδιακής αστυνομίας

Ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής αστυνομίας του Μεξικού, Ενρίκε Γαλίντο, απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του στο πλαίσιο της έρευνας για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που φέρονται να διέπραξαν υφιστάμενοί του.

Την 18η Αυγούστου μια έρευνα της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μεξικού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον 22 πρόσωπα τα οποία φέρονται να ανήκαν σε μια συμμορία «εκτελέστηκαν» κατά τη διάρκεια επιχείρησης της ομοσπονδιακής αστυνομίας στην πολιτεία Μιτσοακάν τον Μάιο του 2015. Στη διάρκεια της επιχείρησης, στο πλαίσιο της οποίας έγιναν οι εξωδικαστικές εκτελέσεις, σκοτώθηκε ένας αστυνομικός και συνολικά 42 κακοποιοί που φέρονται να ανήκαν στο καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο.

Ο Μεξικανός υπουργός Εσωτερικών Μιγκέλ Άνχελ Οσόριο Τσονγκ ανέφερε ότι υπό το φως «των πρόσφατων γεγονότων και κατόπιν εντολής του προέδρου της Δημοκρατίας (Ενρίκε Πένια Νιέτο) ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, Ενρίκε Γαλίντο, απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του».

Ο υπουργός Εσωτερικών δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση να λάβει αυτή την απόφαση. Ο ίδιος αρκέστηκε να πει πως ο στόχος είναι να μπορέσουν «οι αρχές να διεξαγάγουν μια ταχεία και διαφανή έρευνα».

Οι μεξικανικές αρχές ερευνούν παράλληλα ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες ομοσπονδιακών αστυνομικών σε ένα επεισόδιο ένοπλης βίας κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης εναντίον της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης του Πένια Νιέτο, τη 19η Ιουνίου, όταν σκοτώθηκαν οκτώ διαδηλωτές στην πολιτεία Οαχάκα.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης