Μεξικό: Δολοφονία 39χρονου δημάρχου – Ο 14χρονος γιος του επιβίωσε της επίθεσης

Νεκρός από τα πυρά ενόπλων έπεσε ο 39χρονος Γκιγιέρμο Τόρες, δήμαρχος της κοινότητας Τσουρουμούκο της πολιτείας Μιτσοακάν, στο δυτικό Μεξικό, το βράδυ του Σαββάτου.

Ο 14χρονος γιος του επιβίωσε της επίθεσης που διαπράχθηκε σε εστιατόριο στη Μορέλια, πρωτεύουσα της πολιτείας Μιτσοακάν, σε μια περιοχή που σπαράσσεται από τη βία συμμοριών διακίνησης ναρκωτικών.

Ο Τόρες είχε εκλεγεί το 2022 με τη στήριξη του Επαναστατικού Θεσμικού Κόμματος (PRI), όμως πρόσφατα αποχώρησε από την παράταξη αυτή και πλέον είχε ταχθεί υπέρ του κυβερνώντος MORENA, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου.

Η δολοφονία του διαπράχθηκε εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας, εν όψει των γενικών εκλογών της 2ης Ιουνίου.

Είχαν προηγηθεί ακόμη δύο δολοφονίες υποψηφίων δημάρχων στην πολιτεία Μιτσοακάν, των Αρμάντο Πέρες Λούνα του Κόμματος Εθνικής Δράσης (PAN) και Μιγκέλ Άνχελ Σαβάλα Ρέγες του κυβερνώντος Κινήματος για την Εθνική Αναγέννηση (MORENA, κεντροαριστερά), μέσα στα αυτοκίνητά τους την 26η Φεβρουαρίου.

50 δολοφονίες που συνδέονται με τις εκλογές από τον Ιούνιο

Από την 4η Ιουνίου 2023 ως τη 26η Μαρτίου 2024, δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 50 άνθρωποι, ανάμεσά τους επτά γυναίκες, σε βίαια επεισόδια συνδεόμενα με τις εκλογές, οι 26 εκ των οποίων θα διεκδικούσαν αιρετά αξιώματα, σύμφωνα με δεδομένα της Laboratorio Electoral, ιδιωτικής εταιρείας ερευνών και αναλύσεων.

Η πολιτεία Μιτσοακάν αποτελεί θέατρο ακατάπαυστων συγκρούσεων μεταξύ συμμοριών.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν σε βομβιστική επίθεση εναντίον της περιπόλου τους στον δήμο Αγκιλίγια.

Στο Μεξικό των περίπου 126 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν διαπραχθεί κατά επίσημους αριθμούς πάνω από 420.000 δολοφονίες αφότου κηρύχθηκε στα τέλη του 2006 από τον τότε πρόεδρο της χώρας Φελίπε Καλδερόν ο λεγόμενος «πόλεμος κατά των ναρκωτικών».

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης