Μεγαλώνει ταχύτατα η πολιτική - οικονομική κρίση στην Ιταλία λόγω Τραπεζών

Ανησυχητικούς τριγμούς στα θεμέλια της οικονομίας της Ιταλίας, της τρίτης μεγαλύτερης την ευρωζώνη, προκαλεί η νέα υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών που κορυφώθηκε Δευτέρα και Τρίτη αλλά ουσιαστικά έχει ξεκινήσει από την ημέρα του βρετανικού Brexit καθώς έχει οδηγήσει τον κλάδο σε απομείωση αξίας άνω του 30% μέσα σε ελάχιστες ημέρες, φθάνοντας στο 57% από την αρχή του έτους.

Μάλιστα, σύμφωνα με εξαιρετικά δυσοίωνα σενάρια, τα οποία μεταδίδει το Reuters απειλείται μετάδοση της κρίσης και σε άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ αυτή η κρίση μπορεί να στείλει την Ιταλία πίσω στην ύφεση.

Τα πλέον απαισιόδοξα σενάρια θεωρούν ότι η υποχώρηση των ιταλικών τραπεζών μπορεί να προκαλέσει μια κατάρρευση «τύπου Ελλάδας», την οποία όμως, θα είναι σχεδόν αδύνατο να περιορίσει η Ευρώπη.

Οι ιταλικές τράπεζες ασφυκτιούν υπό τα συσσωρευμένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ η αίσθηση αστάθειας ενισχύεται από την δήλωση του Ματέο Ρέντσι ο οποίος δεσμεύθηκε να παραιτηθεί, αν χάσει το δημοψήφισμα του Οκτωβρίου για τη συνταγματική αναθεώρηση.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης