Μεγαλύτερη κίνηση... περιορισμένων κεφαλαίων στην Κύπρο

Την ώρα που η Κύπρος υπογράφει μνημόνιο, περιμένει ύφεση -9% (!) και ετοιμάζεται για πιθανή κυβέρνηση εθνιμής ενότητας, δημοσιοποιήθηκε ένα τρίτο διάταγμα για την επιβολή προσωρινών περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές, που το εξέδωσε ο ήδη παραιτηθείς υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής, με ισχύ δύο ημερών.

Το διάταγμα, όπως αναφέρεται, εκδίδεται επειδή υπάρχει έλλειψη ουσιαστικής ρευστότητας και σημαντικός κίνδυνος εκροής καταθέσεων που "πιθανόν να θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων με αλυσιδωτές επιπτώσεις οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν στην αστάθεια του χρηματοοικονομικού συστήματος και να έχουν αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις συνολικά για την οικονομία και την κοινωνία της χώρας".

Το τρίτο διάταγμα του υπουργείου Οικονομικών για τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων είναι ελαστικότερο, διότι επιτρέπει εμπορικές πληρωμές έως 25.000 ευρώ τον μήνα και πληρωμές μέσω επιταγών μέχρι το ποσό των 9.000 ευρώ μηνιαίως. Επίσης δεν υπάρχουν περιορισμοί στην πληρωμή διδάκτρων και εντός Κύπρου.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης