Μέτρα παγκοσμίως για το Σκάνδαλο " Κρέας Αλόγου "

σκανδαλο, κρεας, αλογο.

Νέα διάσταση παίρνει το διατροφικό σκάνδαλο με το κρεάς αλόγου.

 Το απαγορευμένο κρέας εντοπίστηκε σε δείγμα από κεφτεδάκια των καταστημάτων ΙΚΕΑ στην Τσεχία και είχε παρασκευαστεί στη Σουηδία.

Το προϊόν αποσύρεται από τις 13 ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες έχει διανεμηθεί. Ανάμεσα στις χώρες αυτές είναι η Ελλάδα και η Κύπρος.

Εκτός από την Τσεχία και την Ελλάδα, οι χώρες όπου οι παρτίδες ύποπτου κρέατος εστάλησαν στα καταστήματα ΙΚΕΑ, είναι οι Ουγγαρία, Σλοβακία, Πορτογαλία, Βρετανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος, Ιρλανδία και Ολλανδία. 

Η σουηδική εταιρία προκειμένου να περιορίσει την ανησυχία στην εγχώρια αγορά ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τις πωλήσεις κατεψυγμένων κεφτέδων, που πωλούνταν στα εστιατόρια του καταστήματος σε όλη τη Σουηδία, παρόλου που η συγκεκριμένη ποσότητα δεν είχε διατεθεί εκεί. 

Εξαπλώνεται το διατροφικό σκάνδαλο με το κρέας αλόγου και στη Σλοβενία, έπειτα από το δεύτερο «κρούσμα» που σημειώθηκε στη χώρα, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων και Προστασίας των Καταναλωτών.

Πρόκειται για τορτελίνια, με την επωνυμία» Tortellini Spar gourmet», που αποσύρθηκαν από τα ράφια των καταστημάτων λιανικής πώλησης Spar, διότι περιείχαν κρέας αλόγου και όχι βόειο κρέας, όπως αναγραφόταν στην ετικέτα του προϊόντος.

Τα προϊόντα παράχθηκαν από εταιρεία στο Λίχτενσταϊν για λογαριασμό της Spar, τόνισε η Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων της Σλοβενίας .

Την περασμένη εβδομάδα, οι σλοβενικές αρχές εντόπισαν προϊόντα με κρέας αλόγου στη χώρα, κατεψυγμένα λαζάνια που κυκλοφόρησαν στην αγορά από την εταιρεία Comigel-Tavola του Λουξεμβούργου. Τα κατεψυγμένα προϊόντα αποσύρθηκαν από την αγορά και η υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων συνεχίζει τους ελέγχους σε προϊόντα που πωλούνται σε καταστήματα λιανικής πώλησης.

Η φινλανδική βιομηχανία ειδών διατροφής Pouttu ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι πήρε το πράσινο φως από τις υγειονομικές αρχές της χώρας για να διανείμει στους φτωχούς το κεμπάπ που παράγει και το οποίο διαπιστώθηκε ότι περιείχε κρέας αλόγου.

Συνολικά θα μοιραστούν μερίδες κεμπάπ βάρους 1,7 τόνων, που αντιστοιχεί στις παρτίδες οι οποίες ήταν ήδη αποθηκευμένες στα ψυγεία της Pouttu.  Το σημαντικότερο όλων, σύμφωνα με την Evira,  που είναι ο φορέας ελέγχου ασφάλειας των τροφίμων , είναι να γνωρίζουν οι καταναλωτές την αλήθεια για το προϊόν: ότι δηλαδή περιέχει κρέας αλόγου.

Η Pouttu διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το κρέας αυτό που προέρχεται από τη Βραζιλία και τον Καναδά. Το μόνο πρόβλημα ήταν η μη ακριβής περιγραφή του περιεχομένου στις ετικέτες.

13 τόνοι βοείου κατεψυγμένου κρέατος , προέλευσης Ρουμανίας δεσμεύτηκαν αποό το τμήμα ελεγκτών της Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πειραιά προκειμένου να γίνουν περαιτέρω εργαστηριακοί έλεγχοι σε δύο ψυκτικές αποθήκες

Ο λόγος ήταν ότι βρήκαν ποσοστό κρέατος αλόγου σε κατεψυγμένα γεύματα στο Ηνωμένο Βασίλειο. 


Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης