Δωρεές που σπάνε κάθε ρεκόρ, ταμεία έκτακτης ανάγκης και τεράστια κινητοποίηση των πολιτών. Η φωτογραφία με το άψυχο σώμα του τρίχρονου Αϊλάν Κουρντι, του μικρού πρόσφυγα από τη Συρία που πνίγηκε στο Αιγαίο, έχει προκαλέσει τεράστιο και πρωτόγνωρο κύμα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι είχαν δηλώσει συμμετοχή μέχρι το πρωί της Παρασκευής σε πρωτοβουλία που οργανώνουν στο Facebook πολίτες οι οποίοι προτείνουν να συσταθεί αυτοκινητοπομπή που από την Κυριακή θα έχει ως στόχο «να αναζητά» και να μεταφέρει πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ουγγαρία.
«Ο καιρός των εκκλήσεων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους πολιτικούς αξιωματούχους έχει παρέλθει, πρέπει να αντιδράσουμε» υπογραμμίζουν οι δημιουργοί του λογαριασμού «Αυτοκινητοπομπή Βουδαπέστη- Βιέννη» που το πρωί της Παρασκευής αριθμούσε ήδη 2.000 συμμετέχοντες.
Μια πρώτη αυτοκινητοπομπή αναμένεται να ξεκινήσει την Κυριακή από τη Βιέννη προκειμένου να «οδηγήσει όσο το δυνατόν περισσότερους πρόσφυγες από τη Βουδαπέστη στη Βιέννη και από εκεί, εφόσον καταστεί δυνατόν, στη Γερμανία».
Οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας διευκρινίζουν ότι αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο στην απόφαση των ουγγρικών αρχών να μπλοκάρουν την αναχώρηση των τρένων με προορισμό τη δυτική Ευρώπη, ακόμα και για τους μετανάστες που διαθέτουν έγκυρα εισιτήρια.
Τέσσερις ακτιβιστές από την Αυστρία, που θεωρήθηκαν ύποπτοι ότι ήθελαν να μεταφέρουν μετανάστες στην Αυστρία, συνελήφθησαν στη Βουδαπέστη και αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης πέντε ετών στην Ουγγαρία.
Η μη κυβερνητική οργάνωση της Μάλτας, MOAS, που προσφέρει βοήθεια στους πρόσφυγες που διασχίζουν τη Μεσόγειο, έλαβε δωρεές ρεκόρ ύψους 600.000 ευρώ μετά τη δημοσίευση της φωτογραφίας του μικρού Αϊλάν.
«Το αίσθημα αδιαφορίας διαλύεται» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κριστιάν Περεγκρίν, εκπρόσωπος Τύπου της μη κυβερνητικής οργάνωσης.
Περισσότεροι από 10.000 δωρητές έχουν προσφέρει βοήθεια τις τελευταίες 48 ώρες, κυρίως από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, αλλά επίσης και από την Τουρκία, τη Γερμανία ή ακόμα και τη Βραζιλία, όπως ανακοίνωσε η οργάνωση.
Στην Ελβετία, η μη κυβερνητική οργάνωση, Δίκτυο της Ευτυχίας, έχει λάβει συνολικά 1.200.000 ελβετικά φράγκα (1,1 εκατομμύριο ευρώ).
Στο μεταξύ ο Οργανισμός για τους Αιτούντες Άσυλο της Ολλανδίας χρειάστηκε να προσλάβει έξι επιπλέον τηλεφωνητές, καθώς δέχθηκε καταιγισμό τηλεφωνημάτων για δωρεές αλλά και εθελοντική εργασία.
Στη Σουηδία, ο Γιόνας Έλγκουιστ, ιδιοκτήτης της εταιρείας τηλεπικοινωνιών B3IT έπεισε τους συνεργάτες του να προσφέρουν ως βοήθεια στους πρόσφυγες τον προϋπολογισμό που προβλέπεται για ένα διήμερο ταξίδι στη Ρώμη, δηλαδή 400.000 κορώνες (42.000 ευρώ).
«Είχα μόλις φθάσει σε μία συνάντηση όταν είδα τη φωτογραφία του μικρού αγοριού. Συγκλονίστηκα. Θα μπορούσαν να είναι τα παιδιά μου στην θέση του. Μίλησα με τους συναδέλφους μου και αποφασίσαμε να ακυρώσουμε το ταξίδι μας στη Ρώμη» είπε.
Στον ιστότοπό της, η σουηδική οργάνωση Radiohjälpen, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο δωρεές για ανθρωπιστικά προγράμματα, γνωστοποίησε ότι έχει λάβει δωρέες ύψους 6 εκατομμυρίων και πλέον κορωνών (περίπου 630.000 ευρώ) σε διάστημα λίγων ημερών.
Η φωτογραφία του μικρού Αϊλάν «πραγματικά ενίσχυσε τη δέσμευση» των πολιτών, τόνισε ο Μάλιν Λάγκερ, εκπρόσωπος Τύπου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
«Καταγράψαμε χθες τις δεκαπλάσιες προσφορές από υποψήφιους δωρητές σε σύγκριση με μια κανονική ημέρα».
Και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κατέγραψε επίσης «τεράστια αύξηση» δωρεών, διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος Τύπου Μελίσα Φλέμινγκ, κάνοντας λόγο για «εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια».
Ωστόσο η Ύπατη Αρμοστεία και οι εταίροι της «παραμένουν πραγματικά υποχρηματοδοτούμενοι» υπογράμμισε η κ. Φλέμινγκ. «Δεν χρηματοδοτούμαστε παρά μόνο για το 35% των αναγκών των προσφύγων που έχουν ανάγκη από βασική βοήθεια στις χώρες που συνορεύουν με τη Συρία».
Στην Ολλανδία, όπου οι πολίτες κρατούσαν μέχρι σήμερα σχετικά παθητική στάση απέναντι στη μεταναστευτική κρίση, οι εικόνες του άτυχου Αϊλάν που έκαναν τον γύρο του κόσμου κινητοποίησαν τους πολίτες, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν δωρεές, διαβεβαίωσε στέλεχος του Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.
«Στο παρελθόν οι πολίτες φοβόντουσαν λίγο την άφιξη των μεταναστών και τώρα συνειδητοποιούν ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα» προσέθεσε.
Ο αθλητικός κόσμος εκδήλωσε κι αυτός την αλληλεγγύη του. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δημιούργησε έκτακτο ταμείο, αποδεσμεύοντας 2 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να διοχετευτούν σε προγράμματα βοήθειας προς τους πρόσφυγες, ενώ η ομάδα της Μπάγιερν Μονάχου ανακοίνωσε ότι θα κάνει δωρεά ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ.
Η γερμανική ποδοσφαιρική ομάδα ανακοίνωσε, επίσης, ότι σχεδιάζει να συγκεντρώσει άλλο ένα εκατομμύριο ευρώ μέσω ενός φιλικού αγώνα που θα διοργανώσει για να το δώσει ως βοήθεια στους πρόσφυγες.
Επιπλέον, οι ποδοσφαιριστές της ομάδας, που έχει κερδίσει τους περισσότερους τίτλους στη Γερμανία, θα εισέλθουν στο στάδιο Allianz Arena κρατώντας στο ένα τους χέρι ένα μικρό Γερμανό και στο άλλο ένα μικρό πρόσφυγα στον επόμενο αγώνα τους για το πρωτάθλημα, στις 12 Σεπτεμβρίου.