Καναδάς:Τέσσερις Ρώσοι διπλωμάτες απελάθηκαν στο πλαίσιο υπόθεσης κατασκοπείας.

Οτάβα-Καναδάς

Τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες απελάθηκαν από τον Καναδά, πιθανώς περιλαμβανομένου και του βοηθού ακόλουθου Αμυνας, μετά τη σύλληψη την περασμένη εβδομάδα ενός Καναδού στρατιωτικού που υπάρχουν υποψίες ότι κατασκόπευε για λογαριασμό ξένης χώρας, γράφει σήμερα η εφημερίδα The Globe & Mail (Τορόντο).

Τα ονόματα των τεσσάρων μελών του ρωσικού διπλωματικού προσωπικού διεγράφησαν από τον κατάλογο των επίσημα διαπιστευμένων ξένων διπλωματικών αξιωματούχων τον οποίο καταρτίζουν οι καναδικές αρχές, αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την δημόσια ραδιοτηλεόραση του Καναδά, το δίκτυο CBC, ορισμένοι εκ των τεσσάρων έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα.

Ένας Καναδός αξιωματικός της υπηρεσίας πληροφοριών του πολεμικού ναυτικού, ο υποπλοίαρχος Τζέφρι Πολ Ντιλάιλ, 40 ετών, κατηγορείται για παραβίαση του νόμου περί ασφαλείας των πληροφοριών και ότι διαβίβασε, στην πορεία πέντε χρόνων, σε «ξένο οργανισμό» πληροφορίες που η κυβέρνηση του Καναδά θεωρούσε απόρρητες», σύμφωνα με δικόγραφα που δημοσιοποιήθηκαν την Δευτέρα.

Τα τρία από τα τέσσερα στελέχη της πρεσβείας που έφυγαν από τον Καναδά, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καναδικής εφημερίδας, είναι ο αντισυνταγματάρχης Ντμίτρι Β. Φεντορτσατένκο, βοηθός ακόλουθος άμυνας, ο Κονσταντίν Κολπάκοφ, ακόλουθος, και ο Μιχαήλ Νικιφόροφ, στέλεχος του διοικητικού και τεχνικού προσωπικού.

Σύμφωνα με ένα πρώην στέλεχος των Καναδικών υπηρεσιών πληροφοριών γίνεται προσπάθεια να διακριβωθεί ποιος ή ποιοι από τους διπλωμάτες ήταν μέλος ή μέλη της GRU, της ρωσικής υπηρεσίας κατασκοπείας.

Εκπρόσωπος της πρεσβείας της Ρωσίας, τον οποίο επικαλέστηκε η "The Globe & Mail", διέψευσε ότι οι αποχωρήσεις των διπλωματών από τη χώρα σχετίζονται με υποψίες περί κατασκοπείας και υποστήριξε ότι πρόκειται για τυπική αντικατάσταση του διπλωματικού προσωπικού της χώρας.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Καθημερινή

Δείτε επίσης