Καζακστάν: Μονοκομματική... Βουλή για 140 εθνότητες!

Καζακστάν Αστάνα

Εκλογές ετοιμάζονται στην μεγαλύτερη και πιο περίεργη χώρα της κεντρικής Ασίας, το Καζακστάν. Η χώρα αυτή είναι ένα μυστήριο αφούν συνυπάρχουν 140 εθνότητες και 30 διαφορετικές θρησκείες. Είκοσι χρόνια μετά την ανεξαρτησία του το Καζακστάν έχει τον ίδιο Πρόεδρο τον Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, ο οποίος με μια σειρά μέτρων επιχειρεί να δώσει την δυνατότητα και σε άλλα κόμματα να μπουν στη Βουλή. Να σημειωθεί ότι το 2007. με αλλαγή του Συντάγματος ο Ναζαρμπάγιεφ μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος "όσες φορές θέλει",

Πάντως το Καζακστάν βρίσκεται σε αναπτυξιακή πορεία εδώ και χρόνια ενώ υπάρχει στη χώρα ηρεμία και πολύ χαμηλή εγληματικότητα. Στις εκλογές που θα γίνουν στις 15 Ιανουαρίου, θα λάβουν μέρος 7 κόμματα και το όριο εισόδου στη Βουλή είναι το 7%. Με νόμο αν κανένα κόμμα δεν συγκεντρώσει αυτό το ποσοστό (κάτι που έγινε στις προηγούμενες εκλογές), τότε το πρώτο σε ψήφους θα μπεί για να μην παραμείνει η Βουλή μονοκομματική.

Το Καζακστάν είναι η ένατη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο με έκταση 2.717.300 χλμ², αλλά μόλις 62η σε πληθυσμό με περίπου 6 άτομα ανά χλμ². Ο πληθυσμός υπολογίζεται στα 15.522.373, με βάση τις εκτιμήσεις του 2011.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης