Ισημερινός: Στους 14 αυξήθηκαν οι νεκροί από την κατολίσθηση

Δεκατέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 67 εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την κατολίσθηση που έθαψε την Κυριακή συνοικία της πόλης Αλαουσί, στο νότιο τμήμα του Ισημερινού, κατά νεότερο απολογισμό που δημοσιοποίησαν οι αρχές χθες Τετάρτη.

Γιγάντιο τμήμα ορεινού όγκου αποκολλήθηκε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα και χτύπησε τη συνοικία στην περιφέρεια αυτής της πόλης 45.000 κατοίκων στην επαρχία Τσιμποράσο, περίπου 300 χιλιόμετρα νότια από την πρωτεύουσα Κίτο.

Η κατολίσθηση τραυμάτισε ακόμη 33 κατοίκους, ενώ χτυπήθηκαν 163 σπίτια, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της εθνικής γραμματείας αντιμετώπισης κινδύνων (SNGR).

Τα σωστικά συνεργεία και κάτοικοι συνέχιζαν να σκάβουν, αργά και με προσοχή, αλλά ασταμάτητα, στη λάσπη και στα συντρίμμια, ξεθάβοντας προσωπικά αντικείμενα, ρούχα, φωτογραφίες... Όμως μέλη σωστικών συνεργείων προειδοποιούσαν πως η πιθανότητα να βρεθούν επιζώντες είχε πρακτικά εξανεμιστεί, τρεις ημέρες μετά την καταστροφή.


Η κυβέρνηση άνοιξε τρία κέντρα υποδοχής των πληγέντων που έμειναν άστεγοι, ενώ διατάχθηκε να εκκενωθούν 600 σπίτια που δεν χτυπήθηκαν από την κατολίσθηση. Ο τομέας βρισκόταν σε «κίτρινο συναγερμό» από τον Φεβρουάριο, εξαιτίας έντονων βροχοπτώσεων.

Λόγω των βροχών, των πλημμυρών και των κατολισθήσεων, η κυβέρνηση κήρυξε την περασμένη εβδομάδα κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 13 από τις 24 επαρχίες του Ισημερινού, ώστε να μπορέσουν να αποδεσμευτούν πόροι που απαιτούνται για να προσφερθεί βοήθεια στους πληγέντες.

Ήδη πριν από αυτή την κατολίσθηση, από την αρχή της χρονιάς οι βροχές και οι κατολισθήσεις είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 22 ανθρώπους και είχαν αφήσει άστεγους άλλους 346 σε όλη τη χώρα. Πάνω από 6.900 σπίτια υπέστησαν ζημιές και 72 καταστράφηκαν ολοσχερώς, πάντα με βάση τα επίσημα δεδομένα.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης