Ισημερινός: Πάνω από 100 νεκροί σε συγκρούσεις μέσα σε φυλακή

Περισσότεροι από 100 κρατούμενοι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν στις ταραχές στην παράκτια πόλη Γκουαγιακίλ του Ισημερινού, στο τελευταίο ξέσπασμα βίας μεταξύ συμμοριών που μάχονται για τον έλεγχο μιας φυλακής.

Ο αριθμός των νεκρών σε μια από τις πιο βίαιες εξεγέρσεις στις φυλακές του Ισημερινού αυξήθηκε σημαντικά την Τετάρτη, καθώς οι υπεύθυνοι ανέκτησαν τον έλεγχο του Litoral Penitencary, μιας από τις κύριες φυλακές της πόλης.

Συγκρούσεις μεταξύ των αντιπάλων συμμοριών Los Lobos και Los Choneros ξέσπασαν την Τρίτη καθώς οι κρατούμενοι επιτέθηκαν ο ένας στον άλλο με μαχαίρια, όπλα και εκρηκτικά. Ορισμένοι από τους κρατούμενους αποκεφαλίστηκαν, δήλωσαν αξιωματούχοι.

«Είναι πραγματικά μια τραγωδία, είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει, οι μάχες μεταξύ οργανωμένων εγκληματικών ομάδων για την εσωτερική εξουσία έχουν φτάσει σε αυτά τα επίπεδα», δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο Μπολιβάρ Γκαρζόν, ο οποίος διορίστηκε διευθυντής του γραφείου φυλακών της χώρας την Τρίτη.

Ο πρόεδρος της χώρας Γκιγιέρμο Λάσο, επιστρέφοντας από ένα υψηλού επιπέδου ταξίδι στη Νέα Υόρκη για να παραστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και να προωθήσει τις επενδύσεις για τη χώρα του, δεσμεύτηκε να αυξήσει τον έλεγχο στο σωφρονιστικό σύστημα.

Ανέφερε επίσης ότι τουλάχιστον 116 κρατούμενοι σκοτώθηκαν στο σωφρονιστικό κατάστημα Litoral και σχεδόν 80 τραυματίστηκαν.

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι οι φυλακές έχουν μετατραπεί σε έδαφος για επίλυση διαφορών για τον έλεγχο της εξουσίας μεταξύ συμμοριών», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Λάσο. «Το κράτος του Ισημερινού πρόκειται να δράσει», διαβεβαίωσε.

Οι φυλακές της Λατινικής Αμερικής είναι γνωστό ότι είναι υπερπλήρεις και αποτελούν εστίες θανάσιμων ταραχών και αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ συμμοριών.

Συμμορίες από το Μεξικό μέχρι την Κολομβία και τη Βραζιλία συχνά μάχονται για τον έλεγχο στις φυλακές, για τις οποίες αξιωματούχοι της επιβολής του νόμου λένε ότι χρησιμοποιούνται ως έδρα από την οποία οργανώνουν τη διακίνηση ναρκωτικών και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες στο εξωτερικό.

Οι αρχές, ωστόσο, δυσκολεύονται να διατηρήσουν τον έλεγχο καθώς οι περικοπές δαπανών από την κυβέρνηση μείωσε τους πόρους για το σύστημα των φυλακών.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης