Ινδία: Διεθνείς οι πιέσεις στον Μόντι για καθολικό lockdown

Τα αιτήματα για την επιβολή lockdown σε εθνικό επίπεδο στην Ινδία έχουν αυξηθεί καθώς τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού και οι θάνατοι από την COVID-19 παραμένουν σήμερα κοντά στα πρόσφατα υψηλά επίπεδα ρεκόρ, αυξάνοντας τις πιέσεις στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.

Το υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα 366.161 νέα κρούσματα και 3.754 θανάτους, σε μια μικρή μείωση από τα πρόσφατα ρεκόρ.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα έχει ανέλθει τώρα σε 22,66 εκατομμύρια και των θανάτων από την COVID-19 σε 246.116.

Καθώς τα νοσοκομεία αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν μια οξεία έλλειψη σε οξυγόνο και κλίνες και τα νεκροτομεία και τα αποτεφρωτήρια έχουν γεμίσει, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι οι πραγματικοί αριθμοί μπορεί να είναι πολύ υψηλότεροι από αυτούς που καταγράφονται.

Εξάλλου τα 1,47 εκατομμύρια δείγματα που εξετάστηκαν χθες Κυριακή για νέο κορωνοϊό ήταν τα λιγότερα αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του κρατικού Ινδικού Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας. Ο αριθμός αυτός συγκρίνεται με έναν ημερήσιο μέσο όρο 1,7 εκατομμυρίων τις πρώτες οκτώ ημέρες του Μαΐου.

Πολλά κρατίδια έχουν επιβάλλει αυστηρά lockdown τον μήνα αυτόν, ενώ άλλα έχουν υιοθετήσει περιορισμούς στις μετακινήσεις και έχουν κλείσει κινηματογράφους, εστιατόρια, παμπ και εμπορικά κέντρα.

Ωστόσο οι πιέσεις αυξάνονται προς τον Μόντι να ανακοινώσει ένα lockdown σε εθνικό επίπεδο, όπως έκανε κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της επιδημίας πέρυσι.

Ο Ινδός πρωθυπουργός επικρίνεται επειδή επέτρεψε τεράστιες συναθροίσεις σε θρησκευτικό φεστιβάλ και τη διεξαγωγή μεγάλων προεκλογικών συγκεντρώσεων τους τελευταίους δύο μήνες μολονότι τα κρούσματα αυξάνονταν.

"Αποτυχία διακυβέρνησης επικών και ιστορικών διαστάσεων", γράφει στο Twitter ο Βίπιν Νάραντ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (MIT), στις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ η Ινδία, η μεγαλύτερη παραγωγός εμβολίων στον κόσμο, είχε εμβολιάσει μέχρι χθες κατά της COVID-19 μόλις λίγο περισσότερους από 34,3 εκατομμύρια ανθρώπους, ήτοι μόνον το 2,5% του πληθυσμού της των περίπου 1,35 δισεκατομμυρίων, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης