Η Google θα αποζημιώνει τις Γαλλικές εφημερίδες για την αναμετάδοση των κειμένων τους στο διαδίκτυο

Τα ΜΜΕ στη Γαλλία θα αποζημιώνονται από την Google. Μετα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε μία συμμαχία εφημερίδων και ειδησεογραφικών πρακτορείων, η διοίκηση της Google France, συμφώνησε να πληρώνει για τη χρήση των κειμένων και του περιεχομένου που παράγεται από τα μέλη της πρώτης.

Όπως σημειώνει το Reuters, πρόκειται για μία συμφωνία-ορόσημο, την πρώτη του είδους της για τα ψηφιακά πνευματικά δικαιώματα στην Ευρώπη, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο για άλλες ανάλογες με παρόμοιες ψηφιακές πλατφόρμες τύπου  Facebook, ενώ ανοίγει τον δρόμο πλέον στις εφημερίδες να αιτηθούν αποζημιώσεις από την Google.

Η εν λόγω συμφωνία βασίστηκε σε προηγούμενες μεμονωμένες συμφωνίες, που είχε συνάψει ο αμερικανικός όμιλος με λίγες εφημερίδες στη χώρα, όπως οι Le Monde  και Le Figaro.  Η καταβολή αντιτίμου από την Google ακολουθεί ορισμένα κριτήρια που τέθηκαν, όπως ο ημερήσιος όγκος πωλήσεων, η μηνιαία επισκεψιμότητα στις αντίστοιχες ψηφιακές εκδόσεις, καθώς και η συμβολή των εφημερίδων στην πολιτική και ευρύτερη ενημέρωση του κοινού. 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης