Σχεδόν τρία χρόνια αφότου η κυβέρνηση Τραμπ απείλησε να απαγορεύσει το TikTok, το δημοφιλές app βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπο με μια υπαρξιακή κρίση.
Σήμερα, ο διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας, ο Σου Ζι Τσιου, θα μπει… στο στόμα του λύκου, καθώς θα καταθέσει για πρώτη φορά στο αμερικανικό Κογκρέσο.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για «τελεσίγραφο» της κυβέρνησης Μπάιντεν στους Κινέζους μετόχους της εταιρείας, ώστε να πουλήσουν το μερίδιό τους σε Αμερικανούς για να μην «μπλοκαριστεί» το app στις ΗΠΑ.
Διάφορα μέλη του Κογκρέσου – τόσο από το Ρεπουμπλικανικό όσο και από το Δημοκρατικό Κόμμα – έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ αυτής της θέσης.
Ετοιμοπόλεμος ο CEO του TikTok
H κατάθεση ενώπιον του Κογκρέσου και ο βομβαρδισμός ερωτήσεων από τους βουλευτές είναι σίγουρα μια εμπειρία από μόνη της. Όλοι θυμούνται την περίφημη ακρόαση του Μαρκ Ζούκερμπεργκ ενώπιον της Γερουσίας το 2018.
Ο Σου Ζι Τσιου ετοιμάζεται να σπάσει το ρόδι: την Τρίτη πέταξε το κοστούμι και τη γραβάτα του και εμφανίστηκε στο TikTok με λευκό μπλουζάκι και ζακέτα με κουκούλα. Υιοθέτησε, με λίγα λόγια, το κλασικό λουκ των «γκουρού» της τεχνολογίας της Σίλικον Βάλεϊ. Στο βίντεο που δημοσίευσε, δήλωσε «τρομερά ενθουσιασμένος» για την επικείμενη εμφάνισή του στο Κογκρέσο.
Αν και κρατούσε χαμηλό προφίλ από όταν πρωτοβρέθηκε στο τιμόνι του TikTok το 2021, η αλλαγή αυτή στη δημόσια εικόνα του CEO της πλατφόρμας δεν θεωρείται τυχαία. Το app πολεμάει για τη ζωή του και ο Τσιου το ξέρει.
Τι θα πει ο Τσιου στο Κογκρέσο
Ο επικεφαλής του Tiktok αναμένεται να δεχθεί μπαράζ ερωτήσεων για τη σχέση της πλατφόρμας με την Κίνα, τα δεδομένα τα οποία αυτή συλλέγει και τι κάνει με αυτά. Αναμένεται να δώσει εξηγήσεις επίσης ως προς το γιατί αρκετοί Αμερικανοί δημοσιογράφοι παρακολουθούνταν από υπαλλήλους της ByteDance – κάτι που έχει παραδεχθεί το ίδιο το TikTok.
Ο Τσιου αναμένεται να ισχυριστεί ότι τα δεδομένα των χρηστών είναι ασφαλή και μακριά από τα χέρια της κινεζικής κυβέρνησης ή οποιουδήποτε άλλου.
Κυρίως, όμως, οι Αμερικανοί πολιτικοί θα τον πιέσουν να πουλήσει η κινεζική ιδιοκτήτρια ByteDance το μερίδιό της, ώστε να παραμείνει το TikTok στις ΗΠΑ. Φυσικά, αυτό είναι κάτι που δεν θέλει η ByteDance.
Γι’ αυτό και ο διευθύνων σύμβουλος θα προσπαθήσει να πείσει ότι η ByteDance δεν έχει μόνο Κινέζους ιδιοκτήτες, αλλά επενδυτές από όλο τον κόσμο.
Θα υποστηρίξει, επίσης, ότι το TikTok και η ByteDance είναι δύο διαφορετικές εταιρείες και εφόσον η πρώτη έχει έδρα στις ΗΠΑ, η κινεζική κυβέρνηση δεν μπορεί να την υποχρεώσει να παραδώσει δεδομένα χρηστών.
Το βαρύ χαρτί του Τσιου, βέβαια, είναι ότι 150 εκατομμύρια Αμερικανοί θα χάσουν την πρόσβαση στο δημοφιλές app, αν αυτό απαγορευτεί.
Τέλος, ο Σου Ζι Τσιου ενδέχεται να υπενθυμίσει και το «Project Texas», τη δέσμευση δηλαδή του TikTok να αποθηκεύονται αμερικανικά δεδομένα στις ΗΠΑ, σε σέρβερ της αμερικανικής εταιρείας Oracle. Πρόκειται, όμως για ένα σχέδιο που δεν έχει πείσει και αυτό τους Αμερικανούς νομοθέτες.
H Kίνα ίσως προτιμά την απαγόρευση από την πώληση
Από την άλλη, αναλυτές και νομικοί υποστηρίζουν ότι οι Κινέζοι ιδιοκτήτες του TikTok ίσως τελικά προτιμήσουν την απαγόρευσή της στις ΗΠΑ παρά να το πουλήσουν. Η κινεζική κυβέρνηση, εξάλλου, έχει πάρει τα μέτρα της από το 2020 περνώντας νόμους που μπορούν να θέσουν βέτο για μια πώληση από τη ByteDance.
To Πεκίνο θεωρεί ότι το TikTok χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνολογία και αλγορίθμους που αποτελούν εθνικά συμφέροντα. Ετσι, τον Δεκέμβριο είχε προταθεί η αυστηροποίηση του πλαισίου για πωλήσης τέτοιου είδους τεχνολογίας σε ξένους αγοραστές.
Με πληροφορίες από ΒΒC, CNN