ΗΠΑ: Το twitter «έδωσε χάρη» σε θανατοποινίτη

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας Αρκάνσας ανέτρεψε την καταδίκη σε θάνατο ενός Αμερικανού, επειδή κάποιος από τους ενόρκους χρησιμοποιούσε τον λογαριασμό του στο Twitter κατά τη διάρκεια της δίκης.

Οι δικηγόροι του Ερικσον Ντίμας-Μαρτίνες άσκησαν έφεση κατά της καταδίκης του πελάτη τους, επειδή ένας από τους ενόρκους χρησιμοποιούσε το Twitter, παρά τις ρητές οδηγίες του δικαστή να μην ανεβάζουν τίποτα στο Διαδίκτυο και να μην επικοινωνούν με άλλους για την υπόθεση.

Οι δικηγόροι παραπονέθηκαν, επίσης, ότι κάποιος άλλος από τους ενόρκους κοιμόταν στη διάρκεια της δίκης.

Σε ένα από τα tweets του, ο ένορκος Ράντι Φράνκο έγραψε: «Πρέπει να λάβουμε αποφάσεις. Να ραγίσουμε καρδιές. Καθένας από μας ορίζει μια γραμμή». Λίγο προτού οι ένορκοι ανακοινώσουν την απόφασή τους, έγραψε: «Τελείωσε».

Ο ίδιος ο ένορκος έχει στο παρελθόν υπερασπιστεί την επιλογή του. «Κανένα από τα κείμενά μου δεν άφηνε τίποτα να εννοηθεί για τη δίκη» είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Arkansas Democrat-Gazette» το 2010. «Δεν είχα λάβει την απόφασή μου» πρόσθεσε.

Tο Ανώτατο Δικαστήριο του Αρκάνσας αποφάσισε ότι ο Ντίμας-Μαρτίνες δικαιούται μιας νέας δίκης και στην απόφασή του αναφέρει: «Εξαιτίας της ίδιας της φύσης του Twitter ως μέσο κοινωνικής δικτύωσης στο Internet, τα tweets του ενόρκου νούμερο 2 για τη δίκη αποτελούσαν δημόσιες συζητήσεις. Ακόμα και εάν αυτές οι συζητήσεις ήταν μονόπλευρες, δεν είναι σε καμία περίπτωση σωστό για έναν ένορκο να αναφέρει στοχασμούς, σκέψεις ή άλλες πληροφορίες για μια τόσο δημόσια υπόθεση».

Οι δικαστές ανέφεραν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί όταν οι ένορκοι έχουν απεριόριστη πρόσβαση σε κινητά τηλέφωνα, τα οποία μπορούν να διαθέτουν και πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Ο βοηθός δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου ζήτησε, με αφορμή την υπόθεση, από επιτροπή να εξετάσει εάν θα περιορίσει την πρόσβαση των ενόρκων σε κινητά τηλέφωνα στη διάρκεια μιας δίκης.

O 26χρονος Ντίμας-Μαρτίνες έχει καταδικαστεί σε θάνατο για ληστεία και δολοφονία ενός 17χρονου αγοριού το 2006 στο Αρκάνσας.

Πηγή: 
tovima.gr

Δείτε επίσης