Η βασανιστική εκτέλεση του θανατοποινίτη Κλέιτον Λόκετ στις ΗΠΑ, έπειτα από «λάθος κατά τη διαδικασία», έχει σοκάρει τον πλανήτη..
Ο 38χρονος κατάδικος, που εκτελέστηκε με τη μέθοδο της θανατηφόρας ένεσης την περασμένη Τρίτη το βράδυ σε φυλακή στην Οκλαχόμα, δεν πέθανε ήρεμος όπως ορίζει το αμερικανικό Σύνταγμα, αλλά επί 43 λεπτά ψυχορραγούσε, έτρεμε, χτυπούσε τα δόντια του, βογκούσε πάνω στο ειδικό φορείο που ήταν δεμένος, είχε βίαιους σπασμούς και κουνούσε μανιασμένα το κεφάλι του.
Οπως αναφέρουν αμερικανικά δημοσιεύματα, το πρόβλημα εδράζεται αλλού: ελλείψει της θειοπεντάλης νατρίου, ουσίας που αποτελεί συστατικό-κλειδί για την παρασκευή του θανατηφόρου κοκτέιλ, οι Αρχές της Οκλαχόμα - και αρκετών άλλων Πολιτειών - αναγκάζονται να αυτοσχεδιάζουν σε νέα μείγματα φαρμάκων, καθιστώντας τους θανατοποινίτες ακούσια πειραματόζωα με φρικτό τέλος.
Και στο Τέξας, (το οποίο κρατά το θλιβερό ρεκόρ της επιβολής της θανατικής ποινής στην αμερικανική επικράτεια με 514 εκτελέσεις από το 1976 μέχρι σήμερα) άλλοι δύο άνθρωποι εκτελέστηκαν το περασμένο μήνα με θανατηφόρα ένεση, παρότι το στοκ του κατάλληλου φαρμάκου έχει εξαντληθεί εδώ και μήνες και οι σωφρονιστικές Αρχές φέρονται να χρησιμοποίησαν υλικό αμφίβολης ποιότητας και υποκατάστατα φαρμάκων, με άκρως αμφιλεγόμενα αποτελέσματα.
Οι Πολιτείες όπου εφαρμόζεται η θανατική ποινή βρέθηκαν για πρώτη φορά αντιμέτωπες με το πρόβλημα της έλλειψης ουσιών για το «κοκτέιλ θανάτου» το 2011. Αρχικά, οι ίδιες οι ΗΠΑ σταμάτησαν να παράγουν την αναισθητική ουσία που χρησιμοποιούταν στις εκτελέσεις (τη θειοπεντάλη). Τότε, ορισμένες Πολιτείες, όπως το Τέξας, άλλαξαν το πρωτόκολλο και άρχισαν να χρησιμοποιούν πεντοβαρβιτάλη, ένα αναισθητικό που χρησιμοποιείται για την ευθανασία ζώων. Ομως η δανέζικη εταιρεία που παράγει τη συγκεκριμένη ουσία, η Lunbeck, αρνήθηκε να την πουλάει στις ΗΠΑ για την εκτέλεση ανθρώπων επικαλούμενη λόγους ηθικής φύσεως.