Η διπλωματική νίκη που πέτυχαν οι Παλαιστίνιοι τη Δευτέρα με την αναγνώριση του κράτους τους και την ένταξη τους στην Unesco ως ισότιμο μέλος, δεν επέφερε μόνον ως αντίποινα την διακοπή της χρηματοδότησης του οργανισμού από τις ΗΠΑ, Ισραήλ και Καναδά αλλά φορτίζει την κρίση στην περιοχή μετά την καταγγελία του Ισραήλ πως «ο μονομερής αυτός ελιγμός των Παλαιστινίων δεν θα αλλάξει τίποτε, αλλά θα απομακρύνει ακόμα περισσότερο την πιθανότητα μιας ειρηνευτικής συμφωνίας».
Η μεγάλη πλειοψηφία των αραβικών, αφρικανικών και λατινοαμερικανικών χωρών τάχθηκαν υπέρ της ένταξης, όπως και η Γαλλία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν διχασμένη: 11 κράτη ψήφισαν υπέρ, έντεκα απείχαν ανάμεσά τους η Βρετανία και η Ιταλία και πέντε, όπως η Γερμανία, ψήφισαν κατά.
Πολλοί Δυτικοί εκτιμούν πως η υποψηφιότητα στην Unesco δεν έπρεπε να προηγηθεί της απόφασης του ΟΗΕ για την ένταξη ή όχι των Παλαιστινίων στον οργανισμό.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως η απόφαση της Unesco είναι πρόωρη και αντιπαραγωγική για την προοπτική επανάληψης των ειρηνευτικών συνομιλιών. Με τη διακοπή της αμερικανικής χρηματοδότησης ο οργανισμός θα χάσει το 22% του προϋπολογισμού του. Πάντως, τη τελευταία αμερικανική δόση των 60 εκατομ. θα τη λάβει τον Νοέμβριο όπως επισήμως δηλώθηκε.
Η γενική διευθύντρια της Unesco Ιρίνα Μπόκοβα και ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν τώρα δηλώνουν ανήσυχοι για την οικονομική επιβίωση του οργανισμού και αναζητούν ήδη πρακτικές λύσεις για την εξεύρεση πόρων.