Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, τον οποίο ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις, αποκόπηκε ξανά από το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτροδότησης, συμβάν επικίνδυνο και πλέον συχνό με τους βομβαρδισμούς που συνδέονται με τις μάχες στην περιοχή.
«Λόγω της διακοπής της γραμμής υψηλής τάσης Ντνιπρόφσκα (που είναι συνδεδεμένη με σταθμό στην περιφέρεια Ντνίπρο) ο πυρηνικός Σταθμός της Ζαπορίζια έχασε την εξωτερική του τροφοδοσία σε ηλεκτρικό ρεύμα», αναφέρει σε ανάρτησή της στο Telegram η ρωσική διοίκησή του.
Τα αίτια της διακοπής αυτής της γραμμής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος τώρα ερευνώνται, προσέθεσε και διευκρίνισε ότι οι γεννήτριες ντίζελ έκτακτης ανάγκης ενεργοποιήθηκαν για να εξασφαλίσουν προσωρινά την ελάχιστη λειτουργία του σταθμού. Οι γεννήτριες αυτές έχουν συνήθως καύσιμο για να λειτουργούν για αρκετές μέρες.
«Το επίπεδο της ραδιενέργειας στον σταθμό είναι εντός των προδιαγραφών», σημείωσε η ρωσική διοίκηση, η οποία συνδέεται με τον ρωσικό δημόσιο όμιλο Rosatom.
Η ουκρανική κρατική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος Energoatom ανακοίνωσε παράλληλα ότι η διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια οφείλεται σε ρωσικό βομβαρδισμό εξωτερικής γραμμής ηλεκτροδότησης του σταθμού.
«Ναι, έχουμε το έβδομο μπλακάουτ από την έναρξη της (ρωσικής) κατοχής», ανέφερε η ουκρανική εταιρεία, προσθέτοντας στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram ότι η γραμμή ηλεκτροδότησης Ντιπρόφσκα, η οποία τροφοδοτεί με ενέργεια τον ελεγχόμενο τώρα από τη Μόσχα πυρηνικό σταθμό, αποσυνδέθηκε έπειτα από ρωσικό βομβαρδισμό στη διάρκεια της νύχτας.
Επισήμως είναι η έβδομη φορά που το τεράστιο αυτό πυρηνικό συγκρότημα αποκόπτεται από το ουκρανικό ηλεκτρικό δίκτυο μετά την ανάληψη του ελέγχου του από τον ρωσικό στρατό στις 4 Μαρτίου 2022.
Η προηγούμενη φορά, στις αρχές Μαρτίου, είχε προκληθεί από κύμα επίθεσης με ρωσικούς πυραύλους, σύμφωνα με την ουκρανική δημόσια εταιρία διαχείρισής του, την Energoatom. Η εξωτερική τροφοδοσία του σε ρεύμα είχε αποκατασταθεί έπειτα από μερικές ώρες.
Ο σταθμός, ο οποίος παρήγε προηγουμένως το 20% του ρεύματος της Ουκρανίας, συνέχισε να λειτουργεί τους πρώτους μήνες της ρωσικής εισβολής στη χώρα, παρά τις περιόδους βομβαρδισμών, προτού διακοπεί η λειτουργία του τον Σεπτέμβριο.
Έκτοτε κανένας από τους έξι αντιδραστήρες του VVER-1000, που χρονολογούνται από την εποχή της πρώην ΕΣΣΔ, δεν παράγει ρεύμα, αλλά οι εγκαταστάσεις του παραμένουν συνδεδεμένες με το ουκρανικό ενεργειακό σύστημα και καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από αυτό για τις δικές του ανάγκες, κυρίως για να διασφαλιστεί η ψύξη των αντιδραστήρων.