Διάσωση 64 μεταναστών στα ανοικτά της Λιβύης

Η γερμανική ΜΚΟ Sea-Eye ανακοίνωσε ότι διέσωσε 64 μετανάστες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, που ζήτησαν βοήθεια καθώς κινούνταν με επισφαλές πλεούμενο σε διεθνή ύδατα ανοικτά της Λιβύης. Ωστόσο, ερώτημα παραμένει πού θα μπορέσουν να αποβιβαστούν οι άνθρωποι αυτοί.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι το ξεκαθάρισε λέγοντας: «Πλοίο υπό γερμανική σημεία, γερμανική ΜΚΟ, γερμανός εφοπλιστής, καπετάνιος από το Αμβούργο. Λοιπόν, ας πάει στο Αμβούργο».

Η οργάνωση Watch the Med ανακοίνωσε ότι έλαβε έκκληση για βοήθεια χθες περί τις 10:30 (11:30 ώρα Ελλάδος) από τους μετανάστες, που της έδωσαν τις συντεταγμένες της θέσης τους, ανοικτά της Ζουάρας.

«Οι αρχές με τις οποίες προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε δεν απάντησαν», στηλίτευσε η οργάνωση τη λιβυκή ακτοφυλακή, στην οποία ανήκει επίσημα η ευθύνη για τις επιχειρήσεις διάσωσης στη συγκεκριμένη περιοχή από το 2018.

Αντ’ αυτών, η οργάνωση ειδοποίησε το Alan Kurdi, το πλοίο της γερμανικής ΜΚΟ Sea-Eye — μετονομάστηκε τον Φεβρουάριο, παίρνοντας του όνομα του μικρού Σύρου που βρέθηκε πνιγμένος σε παραλία στην Τουρκία- το οποίο περιπολεί στην περιοχή εδώ και μία εβδομάδα.

«Είναι όλοι σώοι και ασφαλείς στο πλοίο μας», ανακοίνωσε η Sea-Eye νωρίς χθες το απόγευμα μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Από την περασμένη εβδομάδα η Watch the Med ανακοίνωσε ότι έλαβε κλήσεις για βοήθεια από άλλα δύο πλεούμενα που απέπλευσαν από τη Λιβύη: ένα που αναχώρησε την 23η Μαρτίου με 41 επιβαίνοντες και άλλο ένα τη Δευτέρα με περίπου 50 επιβαίνοντες.

Το ιταλικό λιμενικό σώμα ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ενημερώθηκε για το δεύτερο πλεούμενο και διαβίβασε την πληροφορία στο λιβυκό λιμενικό.

Όμως σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), που είναι γενικά παρών στην αποβίβαση μεταναστών που διασώζονται από το λιβυκό λιμενικό, δεν υπάρχει ακόμα «κανένα νέο» για τα δύο πλεούμενα.

Και στις δύο περιπτώσεις, το Άλαν Κούρντι έπλευσε στην περιοχή κι έκανε έρευνες — μάταια — για πολλές ημέρες.

«Δυστυχώς, αυτό επιβεβαιώνει ότι οι δυνατότητες όσον αφορά τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο έχουν μειωθεί και θα έπρεπε να ενισχυθούν», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ για τη Μεσόγειο Φλάβιο ντι Τζάκομο.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης