Βόρεια και Νότια Κορέα συμφώνησαν σε νέα συνάντηση οικογενειών, από τις 20 έως τις 26 Οκτωβρίου

Σε μία νέα συνάντηση των οικογενειών που έχουν χωριστεί από τον πόλεμο συμφώνησαν η Βόρεια και η Νότια Κορέα, έπειτα από μαραθώνιες συνομιλίες που διεξήχθησαν ανάμεσα σε εκπροσώπους του Ερυθρού Σταυρού από τις δύο χώρες, ανακοίνωσε το νοτιοκορεατικό υπουργείο Ενοποίησης. Η συνάντηση, η δεύτερη σε περίοδο πέντε ετών, θα διεξαχθεί από τις 20 ως τις 26 Οκτωβρίου στη βορειοκορεατική περιοχή Κουμγκάνγκ.

Βάσει της συμφωνίας, η οποία συνήφθη στο μεθοριακό χωριό Πανμουντζόμ, όπου είχε υπογραφεί και η εκεχειρία του 1953, 100 άνθρωποι από τις δύο πλευρές των συνόρων θα επιλεγούν για να μετάσχουν στη συνάντηση αυτή.

Οι συνομιλίες ανάμεσα σε υπευθύνους του Ερυθρού Σταυρού από τις δύο πλευρές των συνόρων είχαν αρχίσει το πρωί της Δευτέρας και συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού που επετεύχθη στις 25 Αυγούστου για να δοθεί τέλος σε μια κρίση που απειλούσε να βυθίσει τις δύο Κορέες σε ένοπλη σύγκρουση.

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χωριστεί από τον πόλεμο (1950-53), που προκάλεσε τη διαίρεση της κορεατικής χερσονήσου. Πολλοί από αυτούς πέθαναν χωρίς να μπορέσουν να ξαναδούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Σήμερα περίπου 66.000 Νοτιοκορεάτες μεταξύ των οποίων πολλοί ογδοντάχρονοι και ενενηντάχρονοι βρίσκονται σε λίστα αναμονής για να μετάσχουν σε μια ενδεχόμενη συνάντηση.

Οι συναντήσεις μεταξύ των οικογενειών είχαν αρχίσει έπειτα από μια ιστορική σύνοδο κορυφής μεταξύ Βορρά και Νότου το 2000. Αρχικά πραγματοποιούνταν μία συνάντηση το χρόνο, αλλά οι εντάσεις που προκύπτουν τακτικά στην κορεατική χερσόνησο είχαν προκαλέσει προβλήματα στην πραγματοποίησή τους. Πολλές συναντήσεις είχαν ματαιωθεί από τη Βόρεια Κορέα την τελευταία στιγμή.

Η Πιονγκγιάνγκ κατηγορεί την Σεούλ ότι θέλει να παρουσιάσει την συμφωνία που επετεύχθη στις 25 Αυγούστου ως υποχώρηση από την πλευρά της Βόρειας Κορέας και προειδοποιεί ότι αυτή θα πεταχτεί στα σκουπίδια, συμπεριλαμβανομένης της ρήτρας της για συνάντηση των οικογενειών που έχουν χωριστεί από τον πόλεμο, αν η Σεούλ επιμείνει και συνεχίσει τη μετάδοση «παραληρηματικών σχολίων».

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης