Βρετανία: Σοκάρει ιστορία κακοποίησης εφήβων σε κέντρο κράτησης

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Επρόκειτο για πραγματικό κολαστήριο: Τις δεκαετίες του 1970 και 1980 εκατοντάδες παιδιά κακοποιήθηκαν σεξουαλικά στο κέντρο κράτησης Μέντομσλεϊ στην επαρχία Ντάρχαμ της Βρετανίας. 

Τα εγκλήματα που αποδίδονταν μέχρι σήμερα σε έναν μεμονωμένο βασανιστή, φαίνεται ότι είχαν σχέση με οργανωμένο κύκλωμα παιδοφιλίας.

Οι Αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα και εκτιμούν ότι τα πιθανά θύματα ανέρχονται σε 500. Ο επικεφαλής της έρευνας, Πολ Γκάουντρι, δήλωσε ότι μόνο ο αριθμός των θυμάτων που έχουν καταθέσει «προκαλεί σοκ».

Δήλωσε ότι εκτός από τις σεξουαλικές κακοποιήσεις, στο κέντρο κράτησης ίσχυε ένα «βίαιο καθεστώς, όπου η βία ήταν και ακραία και συνηθισμένη».

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από αποκαλύψεις ότι τα σεξουαλικά εγκλήματα -τα οποία ήταν γνωστά εδώ και χρόνια- του Νέβιλ Χάσμπαντ, ενός εκ των εργαζομένων στο κέντρο κράτησης, ήταν πολύ περισσότερα από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Ο Χάσμπαντ είχε εκτίσει ποινή για σεξουαλικές επιθέσεις σε εννέα αγόρια. Ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρότερος από τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων. 

Τα αγόρια που βρίσκονταν στο κέντρο κράτησης βίωναν μία καθημερινή κόλαση. Ο Χάσμπαντ, ο οποίος εργαζόταν στις κουζίνες του κέντρου κράτησης, βίαζε αγόρια σε καθημερινή βάση για περισσότερα από 15 χρόνια. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του κέντρου κράτησης θεωρείτο ότι έκαναν τα στραβά μάτια.

Ωστόσο, σήμερα η αστυνομία πιστεύει ότι τελικά δεν επρόκειτο για μεμονωμένη περίπτωση παιδόφιλου, αλλά για κύκλωμα παιδόφιλων που εκμεταλλεύονταν ευαίσθητους εφήβους, κυρίως όσους δεν είχαν οικογένεια.

Ο Γκάουντρι είπε ότι οι αξιωματικοί που άκουσαν τις καταθέσεις «σοκαρίστηκαν και αρρώστησαν» από αυτά που άκουσαν.

Ήδη περισσότερα από 100 άτομα που έχουν καταθέσει δέχονται ψυχολογική βοήθεια.

Ο Γκάουντρι είπε ότι αρκετά από τα θύματα ήταν αγόρια που εστάλησαν στο Μέντομσλεϊ για μικρά εγκλήματα και των οποίων οι ζωές καταστράφηκαν για πάντα. Μέχρι σήμερα αρκετά από τα θύματα δεν μπορούν να βρουν δουλειά, ενώ άλλοι δεν βγαίνουν καν από το σπίτι.

Ένα από τα θύματα, ο Κέβιν Γιανγκ, που μοιράστηκε την εμπειρία του στην εφημερίδα The Guardian, δήλωσε ότι όταν προσπάθησε να καταγγείλει τον Χάσμπαντ μετά την αποφυλάκισή του από το κέντρο κράτησης, η αστυνομία σχεδόν τον απείλησε να τον στείλει πίσω.

«Το 2000, όταν είπα στην αστυνομία τα όσα υπέφερα και είδα στο Μέντομσλεϊ, ήξερα ότι ο Χάσμπαντ ήταν ένας από τους μεγαλύτερους παιδόφιλους που γνώρισε αυτή η χώρα. Παρά τα "καμπανάκια", μπόρεσε να κακοποιεί αγόρια στη διάρκεια ολόκληρης της καριέρας του ως αξιωματούχος της φυλακής» είπε ο Γιανγκ. 

Οι Αρχές δηλώνουν ότι θα απαγγελθούν κατηγορίες για τα εγκλήματα, ορισμένα από τα οποία σημειώθηκαν πριν από 40 χρόνια.

Ο Χάσμπαντ πέθανε το 2010, έχοντας εκτίσει μόλις επτά χρόνια φυλάκισης.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης