Βουλγαρία : Είχαν το θάρρος να παραιτηθούν

βουλγαρια, κυβερνηση, παραιτηση

Οι βούλγαροι βουλευτές επρόκειτο να ψηφίσουν, σήμερα, επί της παραίτησης του υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Συμεών Ντιάνκοφ, όταν ο κ. Μπορίσοφ ανακοίνωσε, αίφνης, ότι η κυβέρνησή του πρόκειται να παραιτηθεί μαζικά γύρω στο μεσημέρι.

«Δεν μπορώ να μετέχω σε μία κυβέρνηση κάτω από την οποία η αστυνομία χτυπάει τον κόσμο, κάθε ρανίδα αίματος είναι ντροπή για μένα» δήλωσε απερχόμενος από το αξίωμά του, ο Πρωθυπουργός της χώρας, Μπορίσοφ.

«Η εξουσία μας δόθηκε από τον λαό. Σήμερα, τού την επιστρέφουμε» τόνισε, σήμερα, ενώπιον του βουλγαρικού κοινοβουλίου, όπου έκανε γνωστή την παραίτηση της κυβέρνησής του.

«Δεν μπορώ να μείνω και να κοιτώ τη ματωμένη Γέφυρα του Αετού» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην πολυσύχναστη διασταύρωση στο κέντρο της Σόφιας, που έγινε χθες το θεάτρο αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών.

Υπενθυμίζεται ότι, οι μαζικές διαδηλώσεις της τελευταίας περιόδου στη Σόφια και τις άλλες βουλγαρικές πόλεις είχαν ως εφαλτήριο τις αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, στο φτωχότερο κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προηγουμένως, ο Μπορίσοφ είχε προσπαθήσει να καθησυχάσει τους διαδηλωτές παύοντας από τα καθήκοντά του τον υπουργό Οικονομικών, υποσχόμενος μείωση των τιμών στην ηλεκτροδότηση, αλλά τα συλλαλητήρια συνεχίστηκαν και 25 διαδηλωτές κατέληξαν στα νοσοκομεία από το «ζήλο» που επέδειξαν οι αστυνομικές δυνάμεις στη Σόφια και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Βουλγαρίας.

Το Χρονικό των Βίαιων επεισοδίων στη Σόφια

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στη Βουλγαρία συγκρούστηκαν με την αστυνομία, πέταξαν πέτρες κατά των δυνάμεων ασφαλείας και εναντίον... του κτιρίου της Βουλής, στο κέντρο της Σόφιας.

Σύμφωνα με την αστυνομία έντεκα άτομα συνελήφθησαν, ενώ υπήρξαν αρκετοί τραυματισμοί διαδηλωτών και αστυνομικών.

Τα επεισόδια έγιναν στον απόηχο των μεγάλων διαδηλώσεων της Κυριακής σε όλη τη χώρα.

Οι Βούλγαροι ζητούν από τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ να παραιτηθεί. Ήδη έχει υποβάλει την παραίτησή του ο υπουργός Οικονομικών Συμεών Ντιάνκοφ.

Αιχμή των διαμαρτυριών οι υψηλές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και η αποτυχία της κυβέρνησης να αυξήσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης