«Πολύ ακριβό» είναι το τίμημα της αγνότητας για 94.790 καλόγριες σε όλον τον κόσμο. Ποιο είναι το «κόστος» του ακριβώς; Ο αυξημένος κίνδυνος, όπως συμπέραναν επιστήμονες από την Αυστραλία, εμφάνισης καρκίνου στον μαστό, στις ωοθήκες και στη μήτρα.
Τον λόγο, θα πρέπει τώρα να έχει η Καθολική Εκκλησία, σύμφωνα και πάλι με τους αυστραλιανούς ειδικούς οι οποίοι συνιστούν να καλύπτει τα έξοδα προκειμένου οι καλόγριες να λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια και έτσι να μειώνεται ο επιπλέον κίνδυνος της ασθένειας.
Κίνδυνος, που αυξάνεται ακριβώς γιατί οι γυναίκες που δεν μένουν έγκυες και δεν θηλάζουν έχουν συχνά συχνότερους έμμηνους κύκλους.
Επομένως, ο Πάπας όχι μόνο θα πρέπει να επιτρέψει στις αφιερωμένες στον Θεό γυναίκες να παίρνουν το χάπι, αλλά και να αναλάβει ο ίδιος την προώθηση της πρωτοβουλίας αυτής.
«Θα πρέπει να πει κάτι για να δει ότι κάτι γίνεται. Θα ήταν ακριβό για ένα μοναστήρι να προμηθεύεται τα χάπια και η Καθολική Εκκλησία θα πρέπει να πληρώνει γι αυτά» λέει χαρακτηριστικά ο αναπαραγωγικός βιολόγος του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης Ρότζερ Σορτ.
Ο ίδιος, μαζί και με την ερευνήτρια στον καρκίνο Κάρα Μπριτ από το πανεπιστήμιο Monash της Μελβούρνης, είναι εξάλλου πίσω από την έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet» όπου περιγράφεται ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου για τις καλόγριες, όπως αυτός έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα.
Σημειώνεται, ότι η πρώτη αναφορά για υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας σε αυτή την κατηγορία των γυναικών έγινε το 1713 από τον ιταλό γιατρό Μπερναντίνο Ραματσίνι.