Ελεύθερος υπό όρους πρόκειται να τεθεί Όσκαρ Πιστόριους.
Ο πρώην «χρυσός» Παραολυμπιονίκης θα αποφυλακιστεί με αναστολή, 11 χρόνια μετά την άγρια δολοφονία της Ρίβα Στίνκαμπ.
Ο Πιστόριους είχε πυροβολήσει την Ρίβα πολλές φορές μέσα από την πόρτα ενός μπάνιου την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου το 2013, ισχυριζόμενος αργότερα ότι την πέρασε για διαρρήκτη. Γνωστός ως «Blade Runner», από «ήρωας» πρωταθλητής Παραολυμπιακών Αγώνων μετατράπηκε μέσα σε μια νύχτα σε καταδικασμένο δολοφόνο. Το άγριο φονικό είχε προκαλέσει σοκ στην παγκόσμια κοινή γνώμη.
Ο Όσκαρ Πιστόριους, που σήμερα είναι 37 ετών, καταδικάστηκε το 2016 σε 13 χρόνια φυλάκισης. Η επιτροπή αναστολών όρισε την αποφυλάκισή του για τις 5 Ιανουαρίου του 2024.
Όπως μεταδίδει αυτή την ώρα το «BBC» η μητέρα της Ρίβα Στίνκαμπ φέρεται να μην αντιτάχθηκε στην αποφυλάκισή του με εγγύηση, αλλά - σε επιστολή που έστειλε στο αρμόδιο συμβούλιο - δήλωσε ότι αναρωτιέται αν τα «τεράστια προβλήματα θυμού» του Πιστόριους έχουν λυθεί πραγματικά κατά τη διάρκεια παραμονής του στη φυλακή, προσθέτοντας ότι «ανησυχεί ενδεχομένως, για την ασφάλεια κάθε γυναίκας» που θα μπορούσε να έρθει τώρα σε επαφή μαζί του. Η Τζουν Στίνκαμπ επέλεξε να μην παραστεί στην ακρόαση.
Αυτή ήταν η δεύτερη ακρόαση του Πιστόριους για την αναστολή του μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο.
Η πρώτη του αίτηση αναστολής απορρίφθηκε τον Μάρτιο επειδή δεν είχε συμπληρώσει την ελάχιστη περίοδο κράτησης. Αυτό κρίθηκε αργότερα ως λάθος από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Νότιας Αφρικής, οδηγώντας στην ακρόαση της Παρασκευής για την αποφυλάκιση υπό όρους.
Πριν από την αποφυλάκιση κρατουμένων υπό όρους, συνήθως, λαμβάνονται υπόψιν διάφοροι παράγοντες.
Αυτές περιλαμβάνουν τη φύση του εγκλήματος, την πιθανότητα υποτροπής, τη συμπεριφορά στη φυλακή, τη σωματική και ψυχική ευεξία και τις πιθανές απειλές που μπορεί να αντιμετωπίσουν αν αποφυλακιστούν.
Το χρονικό της δίκης του Πιστόριους
Την παραμονή του Αγίου Βαλεντίνου το 2013 η κοινή γνώμη σοκαρισμένη μαθαίνει πως ο Όσκαρ Πιστόριους, ο επονομαζόμενος και «Blade Runner», είχε σκοτώσει τη σύντροφό του μέσα στο σπίτι του στην Πρετόρια. Έντεκα χρόνια αργότερα κι ενόσω έχει εκτίσει το μισό της (αναθεωρημένης) ποινής που του επιβλήθηκε, το άλλοτε φωτεινό παράδειγμα της ανθρώπινης θέλησης, μαθαίνει ότι αποφυλακίζεται.
Ο Πιστόριους στην πολύκροτη δίκη του ισχυρίστηκε πως σκότωσε άθελα του την Στίνκαμπ καθώς την πέρασε για διαρρήκτη, με την αρχική ετυμηγορία να προκαλεί ένα δεύτερο σοκ καθώς κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία σε πρώτο βαθμό και τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης πέντε ετών.
Η άτυχη Ρίβα είχε πάει στο σπίτι του αγαπημένου της, ένα μεγάλο αγρόκτημα βόρειο-ανατολικά του Γιοχάνεσμπουργκ, για να του κάνει έκπληξη και να γιορτάσουν μαζί τον Άγιο Βαλεντίνο. Ωστόσο, η έκπληξη κατέληξε σε τραγωδία.
Το 29xρονο τότε μοντέλο, πτυχιούχος της νομικής από το Πορτ Ελίζαμπεθ και ένα από τα πιο γνωστά μοντέλα στην πατρίδα της, μόλις μια εβδομάδα πριν την τραγωδία, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Sunday Times» της Νότιας Αφρικής, περιέγραφε τον φίλο της ως «ένα άψογο άνθρωπο που πάντα λειτουργεί με την καρδιά».
Το Ανώτατο Δικαστήριο άσκησε έφεση με την ποινή στο δεύτερο βαθμό να αυξάνεται στα 6.5 χρόνια, ωστόσο ασκήθηκε και νέα έφεση με την ενοχή του να παραμένει, αλλά την ποινή του να διπλασιάζεται (13 χρόνια και 5 μήνες).
Όλο αυτό το διάστημα ο Πιστόριους είχε καταθέσει αιτήσεις αποφυλάκιση (λόγω καλής διαγωγής), όμως όλες απορρίφθηκαν (γιατί εξακολουθεί να θεωρείται επικίνδυνος για την κοινωνία).
Ο «Blade Runner» ακόμη και τώρα εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι σκότωσε τη φίλη του κατά λάθος θεωρώντας ότι ήταν διαρρήκτης.
Στο μετα-απαρτχάιντ δικαστικό σύστημα της Νότιας Αφρικής, υπάρχουν επιτροπές αλήθειας και συμφιλίωσης, οι οποίες ενθαρρύνουν τους δράστες να αναγνωρίσουν την ευθύνη τους απέναντι στα θύματα, αλλά ο Πιστόριους αρνήθηκε πεισματικά ότι σκότωσε τη Ρίβα μετά από καβγά που είχαν οι δύο τους.
Ποιος είναι ο Όσκαρ Πιστόριους
Ο Όσκαρ Λέοναρντ Καρλ Πιστόριους γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1986. Είναι Νοτιοαφρικανός δρομέας γνωστός και ως «Blade Runner», αλλά και ως «ο γρηγορότερος άνθρωπος χωρίς πόδια».
Στην ηλικία των έντεκα μηνών ακρωτηριάστηκε και στα δυο πόδια, κάτω από τα γόνατα, διότι εκ γενετής του έλειπε η περόνη. Γεγονός ωστόσο, που δε λειτούργησε αποτρεπτικά και δεν τον εμπόδισε να ασχοληθεί με τον αθλητισμό. Αν και έπαιζε σε ομάδες ράγκμπι και ασχολήθηκε και με άλλα αθλήματα, τον κέρδισε ο στίβος.
Το 2004, σε ηλικία 18 μόλις χρονών, είχε την πρώτη του διάκριση στην Παραολυμπιάδα της Αθήνας. Τότε πήρε το χάλκινο μετάλλιο στα εκατό μέτρα και το χρυσό στα διακόσια. Στην επόμενη Παραολυμπιάδα, στο Πεκίνο, κατέκτησε το χρυσό και στα τρία αγωνίσματα που έλαβε μέρος (100 μ, 200 μ, 400μ).
Αν και η IAAF αλλά και κάποιοι αθλητές πίστευαν πως τα τεχνητά μέλη που χρησιμοποιεί ο Πιστόριους του έδιναν ένα πλεονέκτημα απέναντι στους αρτιμελείς αθλητές, έπειτα από πολλή προσπάθεια ο Όσκαρ κατόρθωσε να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου καθώς πήρε την πρόκριση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2011 στην Νταεγού όπου κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στη σκυταλοδρομία 4x400 μ. Στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου έφτασε μέχρι τον ημιτελικό των 200 μ. και αγωνίστηκε στον τελικό της σκυταλοδρομίας με την Νότια Αφρική.
Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2012, ο Πιστόριους σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ στα προκριματικά των 200μ της κατηγορίας Τ44. Στον τελικό, ωστόσο, ηττήθηκε από τον Βραζιλιάνο Άλαν Ολιβέιρα.