Αμερικανοί πεζοναύτες προκαλούν σοκ με βίντεο που τους δείχνει να ουρούν σε σορούς Ταλιμπάν

Οι εικόνες δείχνουν τέσσερις άνδρες με στολές πεζοναυτών που φαίνεται να ουρούν σε τρεις άνδρες που μοιάζουν νεκροί, ενώ φαίνεται να γνωρίζουν ότι υπάρχει κάμερα που τους καταγράφει. Η φωνή ενός από τους στρατιώτες ακούγεται να λέει: «Να έχεις μια καλή μέρα, φίλε».

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για το βίντεο που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο, το οποίο δείχνει μια ομάδα Πεζοναυτών να ουρεί σε σορούς μαχητών Ταλιμπάν. 

Η αυθεντικότητα, πάντως, του βίντεο δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί. «Δεν έχουμε ακόμη επιβεβαιώσει την αυθεντικότητά του, αλλά αυτές οι ενέργειες δεν συνάδουν με τις αξίες μας και δεν εκφράζουν τους Πεζοναύτες», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα το Σώμα των Πεζοναυτών.

Σε επιστολή που έστειλε στον υπουργό Αμυνας Λίον Πανέτα το Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων, η μεγαλύτερη αμερικανική μουσουλμανική ένωση «καταδικάζει αυτήν την κατά τα φαινόμενα βεβήλωση σορών». Εάν το βίντεο επιβεβαιωθεί, πρόσθεσε, τότε δείχνει συμπεριφορές που δεν ταιριάζουν καθόλου σε αμερικανούς στρατιώτες.

Εκπρόσωπος των Αφγανών Ταλιμπάν είπε, πάντως, ότι το βίντεο δεν θα επηρεάσει τις προσπάθειες για ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, πλοίαρχος Τζον Κίρμπι, δήλωσε ιδιαίτερα προβληματισμένος από το βίντεο.  «Μου γύρισε το στομάχι, όποιοι και αν είναι και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες – κάτι που βρίσκεται υπό έρευνα –, πρόκειται για ανήκουστη συμπεριφορά, η οποία είναι απαράδεκτη για μέλη του στρατού» είπε χαρακτηριστικά στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Βήμα

Δείτε επίσης