Έκλεισε τα σύνορα η Κροατία, φράχτη και προς το Ζάγκρεμπ χτίζει η Ουγγαρία

Σχεδόν όλα τα συνοριακά περάσματα από τη Σερβία -επτά από τα οκτώ- έκλεισε και η Κροατία, έχοντας αφήσει τις τελευταίες ημέρες σχεδόν 11.000 πρόσφυγες να περάσουν στο έδαφός της. Ελέγχους εφαρμόζει και η Σλοβενία, επόμενη χώρα στην πορεία προς τα δυτικά. Παράλληλα, η Ουγγαρία υψώνει συρματόπλεγμα και στα σύνορα με την Κροατία.

Όλα τα βλέμματα στρέφονται στη Σύνοδο της Τετάρτης, στην οποία το Βερολίνο προειδοποιεί πως θα κρατήσει σκληρή στάση υπέρ ανακατανομής -εγείροντας ακόμη και την απειλή της επιβολής της απόφασης διά της πλειοψηφικής αρχής.

Στην Κροατία, οι επιπτώσεις από το «διπλό κλείσιμο» (με τους ελέγχους της Σλοβενίας) είχαν αρχίσει να γίνονται ορατές ήδη από τη νύχτα της Πέμπτης, με εκατοντάδες πρόσφυγες να είχαν μείνει αποκλεισμένοι στον σιδηροδρομικό σταθμό του Τοβάρνικ, αμέσως μετά τα σύνορα με τη Σερβία, για να περάσουν στη συνέχεια τη νύχτα στις γραμμές. 

Ούτε από το Τοβάρνικ δεν έλειψε η ένταση όταν η αστυνομία προσπάθησε να επιβιβάσει πρόσφυγες σε λεωφορεία που θα τους πήγαιναν σε κέντρο στο Ζάγκρεμπ, με γυναίκες να αντιστέκονται φωνάζοντας στις ράγες και παιδιά να κλαίνε.  

Η είσοδος πάντως στην Κροατία φαίνεται ότι συνεχιζόταν την Παρασκευή, με πρόσφυγες και μετανάστες να περνούν από χωράφια στην κροατική πλευρά. 

Η Σλοβενία, στην άλλη πλευρά των συνόρων, είχε λίγο νωρίτερα αναστείλει τις σιδηδρομικές συγκοινωνίες. Η απόφαση ελήφθη μετά το σταμάτημα ενός τρένου στον σταθμό της Ντομπόβα, στο οποίο επέβαιναν 150 πρόσφυγες, τους οποίους η Σλοβενία έστειλε πίσω στην Κροατία.

Επίσης, η σλοβενική πλευρά ενίσχυσε τη φύλαξη στα σύνορά της με περισσότερες δυνάμεις και ελικόπτερα. 

Από τα συνοριακά περάσματα της Κροατίας με τη Σερβία, το πρωί της Παρασκευής η κίνηση διεξαγόταν μόνο σε εκείνο στο βασικό άξονα Βελιγραδρίου- Ζάγκρεμπ.

Το κλείσιμο των κροατικών περασμάτων ισχύει «μέχρι νεωτέρας» ανέφερε η αστυνομία του Ζάγκρεμπ, χωρίς να δίνει χρονικό ορίζοντα. Κατά τη μεταφορά των προσφύγων σε κέντρα στην κροατική πρωτεύουσα, αρκετοί έχουν διαχυθεί στην επαρχία της Κροατίας προσπαθώντας, μέσα από χωράφια να περάσουν στη Σλοβενία.

Παράλληλα, και η Ουγγαρία αρχίζει να ανεβάζει την «επιφυλακή» της προς τη κροατική πλευρά μετά το σφράγισμα των συνόρων της με τη Σερβία, θέλοντας να αποφύγει πρόσφυγες που θα «παρακάμψουν» τον φράχτη μέσω Κροατίας. Η Βουδαπέστη έθεσε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και περιφέρειες στη μεθόριο με την Κροατία, μέτρο ανάλογο εκείνου που είχε προηγηθεί στη μεθόριο με τη Σερβία πριν την ανάπτυξη ισχυρότερων δυνάμεων ασφαλείας.

Το πρωί της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν ανέφερε πως συρματόπλεγμα θα στηθεί άμεσα και στα σύνορα με την Κροατία. Προτεραιότητα, είπε, είναι να σφραγιστεί το τμήμα των συνόρων, μήκους περίπου 41 χλμ, που δεν χωρίζεται από τον ποταμό Δράβο.

Στο τμήμα εκείνο, ο Ορμπάν είπε πως η «γρήγορη λύση» του συρματοπλέγματος αναμένεται να έχει τελειώσει εντός της Παρασκευής.

Τα βλέμματα στη Σύνοδο, κοινή στάση ζητά το Βερολίνο

Η κατάσταση σε καμία περίπτωση δεν προδιαγράφει ευνοϊκότερο έδαφος από ό,τι πριν για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την Τετάρτη με κύριο θέμα την προσφυγική κρίση, καθώς οι περισσότερες ανατολικές χώρες που αντιτίθενται στην πρόταση για ανακατανομή ποσοστώσεων επιμένουν στην στάση τους. 

Η Πολωνία είναι η μοναδική που -φέρεται να- δείχνει μία κάποια ευελιξία: Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το γερμανικό Spiegel, η Βαρσοβία φέρεται να εμφανίζεται πλέον ανοικτή σε υποδοχή 9.200 προσφύγων -περισσότερων από όσους θα προέβλεπε το σχέδιο Γιούνκερ- σε εθελοντική όμως βάση. 

Οι υπόλοιπες χώρες όμως που αντιτίθενται δεν φαίνεται να κινούνται, και η επιβολή ελέγχων είναι μεταξύ άλλων και μέσο άσκησης πίεσης. 

Η Γερμανία δείχνει την επιμονή της σε κοινή λύση με «δίκαιη κατανομή» στη βάση υποχρεωτικών ποσοστώσεων, και φαίνεται να προχωρά την πίεση ένα βήμα παραπέρα. 

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ ανέφερε, σε σχόλιά του που δημοσιεύονται την Παρασκευή στην Passauer Neue Presse, πως το Βερολίνο δεν αποκλείει να επιδιωχθεί και παράκαμψη της αντίθεσης των ανατολικών χωρών. 

«Εάν δεν υπάρξει άλλος τρόπος, θα πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά να χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο της λήψης απόφασης με την αρχή της πλειοψηφίας» σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανέφερε ο Στάινμαϊερ. 

Για την αρχή της πλειοψηφίας, αντί της ομοφωνίας των «28», αρκεί η συμφωνία τουλάχιστον 55% των κρατών μελών που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ για να ληφθεί απόφαση.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης