Έβγαλαν δισ. πουλώντας στοιχεία πιστωτικών καρτών

Πέντε ύποπτοι υπέκλεψαν από το Διαδίκτυο, στοιχεία από 160 εκατομμύρια πιστωτικές κάρτες, πουλώντας τα στη συνέχεια στη «μαύρη αγορά».

Οι Ρώσοι χάκερ είχαν καταφέρει να διεισδύσουν στα ηλεκτρονικά συστήματα μικρών και μεγάλων εταιρειών, οι οποίες είτε αναλαμβάνουν τη διαχείριση ηλεκτρονικών συναλλαγών είτε διατηρούν βάσεις δεδομένων με τα στοιχεία των πιστωτικών καρτών των πελατών τους.

Ανάμεσα στα θύματα των κυβερνοεγκληματιών, αναφέρει το Reuters, είναι και η JetBlue Airways, η θυγατρική της Dexia Bank στο Βέλγιο, η Visa, η Carrefour, η 7-Eleven και η Global Payments Systems.

Στη συνέχεια, πωλούσαν τα δεδομένα στη «μαύρη αγορά» και σε κυκλώματα τα οποία χρησιμοποιούν τα στοιχεία για να εκτυπώσουν πλαστές κάρτες. Το κατηγορητήριο επισημαίνει πως η «ταρίφα» για 10 δολάρια για κάθε πιστωτική κάρτα που είχε εκδοθεί στις ΗΠΑ, 15 δολάρια αν είχε εκδοθεί στον Καναδά, και 50 δολάρια για τις ευρωπαϊκές.

Έτσι, η λεία των χάκερ εκτιμάται ότι αγγίζει «εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια». Όσο για τις απώλειες για τα πιστωτικά ιδρύματα, υπολογίζεται ότι φτάνουν τα 300 εκατομμύρια δολάρια.

Από τους κατηγορούμενους, μόνο δύο έχουν συλληφθεί – ο ένας μάλιστα στην Ελβετία, από την οποία αναμένεται να εκδοθεί άμεσα στις ΗΠΑ.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης